Македонско друштво „Мост“: Осуда за притисокот што Бугарската амбасада го врши врз Македонците во Голо Брдо

Продолжува бугарската пропаганда за асимилација на Македонците и во текот на пописот на населението и домаќинствата, кој во понеделникот почна во Албанија, што ја потврдува и посетата на бугарскиот амбасадор во областа Голо Брдо, изјави за МИА, претседателот на Македонското друштво „Мост“, Бесник Хасани изразувајќи „најостра осуда за притисокот што Бугарската амбасада го врши врз Македонците“.

Во текот на изминатите неколку дена, додава тој, бевме сведоци на вознемирувачки дејствија на Бугарската амбасада во Албанија, поточно на посетата на бугарскиот амбасадор на нашиот регион за време на тековниот попис на населението.

Најсилно што може, ги осудуваме постапките на бугарскиот амбасадор во Албанија, кој на вториот ден од пописот во придружба и на албанската полиција ги посети селата на Голо Брдо каде ги убедуваше Македонците да се попишат како Бугари на пописот, притоа делејќи им на улица а бесплатни електронски уреди-таблети и телефони, вели Хасани.

Со гордост кажувам, додава тој, дека наставниците од деветолетката во село Требиште не му дозволија на амбасадорот да го посети училиштето и да врши бугарска пропаганда. Исто така, како што рече и администраторот на административната единица Требиште одбиле да се сретне со бугарскиот амбасадор.

Ние го негуваме нашето право на слободно изразување и веруваме дека секој поединец треба да има слобода да се самоидентификува и да учествува во пописот без надворешен притисок или манипулација. Ја повикуваме албанската Влада да се погрижи нашите права да бидат заштитени за време на овој клучен пописен процес. Сакаме да им се обратиме и на нашите сограѓани Македонци во Албанија. Соочени со надворешни притисоци и мешање на Бугарија, ве охрабруваме да застанете цврсто и да го зачувате вашиот идентитет, порачува тој во име на друштвото „Мост“.

Апелира до Македонците да не потклекнуваат на каква било форма на принуда од страна на Бугарија „затоа што попишувањето е тајно и Бугарската амбасада нема да знае кој како се изјаснил“.

Реагира и еден од најгласните поборници за правата на Македонците во Албанија,потпретседател на Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ и жител на селото Требиште.

Ова е, изјави тој за МИА, неприфатливо и бесрамно мешање во внатрешните работи на Албанија и јасно кршење на принципите наведени во Виенската конвенција.

-Ги повикуваме албанските власти нам Македонците во областа Голо Брдо и цела Албанија да ни го гарантира правото на слободно изјаснување на пописот без притисок и влијание од страна на Бугарија. Бараме од албанските институции да го спречат бугарскиот амбасадор и персоналот на Амбасадата да ги посетуваат регионите населени со Македонци за време на пописот и да вршат притисок врз Македонците да се попишат како Бугари, вели Османи.

Сакаме, посочува, Албанија да „обезбеди пописот да се спроведе на фер и транспарентен начин, со почитување на различните идентитети и јазици на албанското население, вклучително и мајчиниот македонски јазик“.

Advertisement