Министерот без ресор, задолжен за дијаспората упати честитка до Васил Стерјовски по повод влегувањето во албанскиот парламент

Почитуван господине Васил Стерјовски Ви пишувам за да Ви честитам за верификацијата на мандатот за пратеник во Собранието на Република Албанија. Вашата одлука е голем демократски чин. Ја ценам Вашата одлука да се вклучите во демократските процеси во Република Албанија во овој важен момент и за Албанија и за регионот. Убеден сум дека ќе бидете репрезентативен е со Вашето искуство ќе придонесувате во значајни политички процеси и ќе бидете гласот на граѓаните во Собранието. Политиката е на големите одлуки. На чекорењето напрет, кон перспективата. Кон иднината, развојот. Политичката активност бара посветеност, напор и храброст. Да бидеш одлучен, кога другите не можат. Да ги убедиш другите дека во политиката треба да бидеш клуч за големи врати. Да, oтварате големи порти. Создавате простор за соработка, пријатели и добронамерници, за достоинствена иднина. Историски е и значањето што Собранието на Република албанија во своите редови го има првиот пратеник – Македонец.

Тоа е голема чест, почитуван Васил. Вашата позиција како п Вашата позиција како пратеник, допoлнително ќе допринесе за продлабочување на албанско- македонските односи, како и создавањето простор за двете земји да заеднички да чекорат напред кон евроинтеграциите. Ме импресионираше Вашиот говор во Собранието на Република Албанија. Каде на многу брилјантен начин и децидно, дека ќе се потрпирате на европскиот дуџ и дијалог, унапредувајќи ги уште повеќе одличните односи на Република Албанија и Република Македонија. Државите денеска се мерат со капацитетот за развивање на добрососедството и регионална соработка. Луѓето кои придонесуваат за изградба на мостови за зајакнување на добрососедство се од голема вредност. Успешна работа. – стои во четститката на министерот Едмонд Адеми.