Мисијата на ОБСЕ организираше Петтиот форум за развој на медиумите во Албанија

Мисијата на ОБСЕ во Албанија организираше годишен форум за развој на медиумите насочен кон олеснување на професионалниот дијалог на повеќе теми на албанските медиуми. На форумот присуствуваа претставници на Мисијата на ОБСЕ во Албанија, Делегацијата на Европската унија во Албанија, претставници на медиумски организации, експерти и студенти.

Амбасадорот на ОБСЕ во Албанија, Бернд Борхард во својот говор рече дека овој форум има не само локален, туку и регионален интерес.

„Го започнавме пред пет години и бевме сведоци на напредок и неуспеси. Ние веруваме дека вистинската демократија има потреба од силен јавен медиумски сервис. Како што е препорачано од извештајот на ОДИХР, законодавството треба да влијае на јавните медиумски услуги и нејзината независност. Медиумските публикации сè повеќе се спроведуваат на слободен пазар и професионалните оператори имаат за цел да обезбедат непристрасни информации за нивната публика “, рече Борхард.

Според него, бројот на медиуми во Албанија се зголемил во однос на претходните години и тоа е знак на развој и раст природно.

Говорејќи за предизвиците и прашањата што треба да се решат, Борхард рече дека концентрирањето на сопственоста на медиумите спречува професионализам.

„Во своите препораки по изборите во 2019 година, ОДИХР истакна дека концентрацијата на сопственоста на медиумите треба да биде ограничена со закон. Поканивме експерт да даде препораки за тоа како може да се реши овој проблем како дел од тековната имплементација на препораките на ОБСЕ / ОДИХР “, рече Борхард.

Додека, амбасадорот на ЕУ во Албанија, Луиџи Сореца, во својот говор ја истакна важноста на владеењето на правото во медиумите.

„Многу е важно да се зборува за слободата и развојот на медиумите. Фрустрација е од економските и политичките услови за засилување на слободата на медиумите. Владеењето на правото во медиумскиот сектор е многу важно и многу е важно да се стави крај на влијанието на медиумската политика и недостатокот на транспарентност “, рече Сореца.

Сореца истакна дека „Нашата поддршка е голема за слободата на медиумите. Заедно со Советот на Европа, го претставивме нашиот заеднички проект за слобода на медиумите. Преку оваа програма, ние сакаме судскиот систем да примени соодветна јурисдикција во областа на слободата на изразување “, истакна Сореца.

Форумот за развој на медиуми, кој се организира веќе петта година по ред, се фокусираше на неколку теми, како што се состојбата со медиумите и новинарите во Албанија, промените во законите за регулирање на медиумите и иднината на јавните медиуми во Албанија.