Мисијата на ОБСЕ во Тирана организираше форум за развој на медиумите 

Мисијата на ОБСЕ во Албанија организираше годишен форум за развој на медиумите насочен кон олеснување на професионалниот дијалог на повеќе теми на албанските медиуми. На форумот присуствуваа претставници на Мисијата на ОБСЕ во Албанија, Делегацијата на Европската унија во Албанија, претставници на медиумски организации, експерти и студенти. Евроамбасадорот Луиџи Сорека а даде поддршка за албанските медиуми: „Задоволен сум што повторно зборувам на Форумот за медиуми во органзација на мисијата на ОБСЕ  Албанските власти да ја искористат секоја можност да продолжат со дијалогот со медиумските актери за измените во законот за медиуми за да обезбедат позитивно влијание врз слободата на изразување. Голема поддршка за независно истражувачко новинарство засновано на факти за да се осигура дека „Гласовите на демократијата треба да се слушнат и столбовите на плурализмот да се одржат силни“, рече амбасадорот Сореца за време на својот говор.

Advertisement