Пештерската црква „Света Богородица“ во Мала Преспа богатството скриено во Преспанското Езеро (ВИДЕО + ФОТО)

Пештерската црква „Света Богородица“ е уште една ризница на Преспанското Езеро. За да ја посетите оваа црква единствениот начин е преку езерото со чамец. Патувањето до оваа црква е прекрасно каде низ езерото можете да уживате во неверојатен пејзаж што го нуди ова место и каде природата во овој период не ги поштеди нејзините бои.

Трасата кон црквата започнува од селото Пустец, 30-минутно возење со брод, каде што езерото го придружува неговото величие и кристално чисти води. Планините и карпестите карпи околу ова езеро даваат чувство на дива убавина која се рефлектира и омекнува под мирот на езерото. За време на ова патување,пеликани ве поздравуваат да барате честитки кога ја вршите играта во кристалните води на езерото.

Додека се приближува на брегот на Преспанското Езеро страна на планината монах југоисточно од селото Пустец. Првото нешто што ја импресионира оваа црква е нејзината посебна позиција во која се испреплетуваат водата, небото и величината на верата. Исто така, уште еден посебен на оваа црква пред допирање тесно иконата на Богородица со нејзиниот син Исус, која со своите силни бои доминираат црвени чини чудо и дава мистично чувство како осветлени со сончева светлина.

Пештерската црква „Света Богородица“ од 13 век се состои од два спрата, каде што може да се стигне до иконите, а неговата внатрешност води до некои железни скали. Оваа црква изгледа како слика како што е внатре во карпите на Преспанското Езеро и горниот дел од оваа црква каде што се наоѓа и иконата на Марија се наоѓа на висина од 30 метри. Како што се качувате низ железните скали до внатрешноста на црквата, се чини дека околниот пејзаж престанал со текот на времето и дава идеја за времето кога монасите одеа низ местата на обожавање.

На дното на црквата беше ќелијата каде што тој живеел еден монах, додека горниот дел кој содржи икони на Богородица има внатре ѕидни слики кои се врежани и парафиран од страна на локалните жители кои гледаат на црквата како место за аџилак и чуда. Фреските во оваа црква се типични за XIV век п.н.е. од византискиот период. Црвените прозорци кои се соочуваат со езерото се единствениот извор на светлина каде што можете да ги видите фреските во внатрешноста. Како што ја оставате оваа црква да оди во селото Пустец, сè останува чувство на смиреност и мир./www.ata.gov.al