Поранешниот музеј на Енвер Хоџаво во Тирана ќе стане младински центар

Три години по смртта на комунистичкиот диктатор Енвер Хоџа, тиранската „Пирамида“ беше изградена како музеј во чест на него. Голем споменик на Хоџа стоеше во центарот на зградата. Остана таму сѐ до падот на комунистичкиот режим во 1990 година.

Оттогаш, „Пирамидата“ како што продолжува да се нарекува, одигра многу улоги и се користеше како книжарница и саемска сала, канцелариски простор.

„Пирамидата е најкомплицираната структура што ја имаше Албанија, не само во тие години, туку и денес“, објаснува Илда Ќазимлари, раководител на одделот за инвестиции во Градското собрание на Тирана.
Градоначалникот на Тирана, Ерион Велиај ја нарекува: „Најкултната зграда во срцето на Тирана… воедно и најценетиот недвижен имот, кој е застарен многу години“.

По неколку неуспешни планови да се трансформира во театар и парламентарна сала на земјата, неговата структура на наведнати страни се влоши. Често се гледало дека младите го користат како тобоган.
Во 2018 година, општина Тирана ги здружи силите со Албанско-американската развојна фондација за да ја трансформира во културен центар.

Тие ја избраа архитектонската компанија MVRDV со седиште во Ротердам за повторно да ги искористи атриумот и околината за да стане нов центар за културниот живот на Тирана, особено за новата генерација.

Проектот од 12 милиони евра (13,6 милиони американски долари) ќе го претвори во „мало село со кафулиња, студија, работилници и собиралишта каде што младите ќе можат да учат и да се забавуваат.

Advertisement