Преставник на Елбасанската метрополија на Албанска Православна Црква на посета кај Макеоднците во Голо Брдо (ФОТО)

 

На 19 Април 2018 година попот Хелидон Демири од Елбасанската метрополија на Албанска Православна Црква го посети Студено и Стеблево областа Голо Брдо. Пречекан беше од Македонците кој живеат во областа Голо Брдо. Намерата на посетата беше запознавање на областа Голо Брдо и средба со Православното, заедничка молитва во црквата Св. Никола во Стеблево, областа Голо Брдо село со голема традицииа, поп Хелидон Демир беше ги посети местата Вакофот, местото од манастирот во Стеблево, местото на црквата Св. Недела,  изворот место што се слави Ѓурѓовден на 6 Мај каде се собират македонците од цела областа Голо Брдо како и од по големите градови како Елбасан, Тирана, Драч, кое според жителите ако се наполни вода на овој ден стои не расипана цела година. После традицијата на чукањето јајца и честитките Христос се Роди, навистина се роди тој ги посети и новите гробиштата и старите од селото каде се оддржа и литургија.

Црква Св.Никола Стеблево, областа Голо Брдо