Претседателот Бујар Нишани ги декретираше четворицата нови министри

 

Претседателот Бујар Нишани ги декретираше четворицата нови министри кои беа предложени од страна на премиерот Еди Рама, министер за внатрешни работи Фатмир Џафа, министер за здравството Огерта Манастирлиу, министерка за социјална работа Олта Џачка, министер за локалната самуправа Едвард Шалси.

„Во мојата оценка, кандидатурата на министерот за внатрешни работи е несоодветна, но Уставот не му дава за право на Претседателот на Републиката да одбие кандидатура за министер. Доколку Уставот на земјата би му го признал правото на Претседателот на Републиката да ги одбие предлозите на премиерот, врз основа на образложенија, јас би ја одбил кандидатурата на министерот за внатрешни.“-изјави Бујар Нишани, Претседател на Албанија

 

На страницата на Претседателството се вели дека декретите се потпишани пред еден ден. На ставот на Претседателот реагираше и Баша, кој изјави дека Нишани постапил уставно.

Advertisement