Првиот училишен ден во општина Пустец мина без проблеми

Во општина Пустец првиот училишен ден од новата 2020/2021 учебна година во основните училишта и гимазијата мина без никаков проблем. Со почитување на протоколот за хигиенско-санитарни мерки против Ковид-19, одржувањето физичка дстанца и носење заштитни маски без никаков проблем мина првиот училишен ден.

Претходно и извршена е дезинфекција на просториите идворнте места во сите училишта и градинката. Почитувањето на мерките ќе продолжи со цел заштита на здравјето на учениците и наставниците ,изјавија од општината.

Посочуваат дека во изминатите неколку месеци целосно е рекоструирана гимназиската зграда, која сега доби нов лик. Опремена е со нова опрема и дидактички средства и помагала. Во деветте села на општина Пустец, областа Мала Преспа наастава следат околу 200 ученици, од нив четириесеттина се во гимназијата додека остантите во деветолетките и нивните подрачни училишта.

Треба да се нагласи дека во оваа општина до сега нема случај на заразен со Ковид-19. Без некои поголеми проблеми, со почтување на протоколте денеска почна наставата на целата терторја на Албанија.Ќе се одвва комбнирано една седмица со физичко прсуство на учениците една седмица онлајн.