Стерјовски учествуваше на деветтиот состанок на парламентите од Југоисточна Европа што се одржа во Унгарија

На 4 ноември 2019 година, во Унгарскиот парламент се одржа деветтиот состанок на шефовите на парламентите на земјите од Југоисточна Европа. На состанокот учествуваа преставници на парламентите на Унгарија, Македонија, Албанја, Црна Гора, Србија, Босна и Херцеговина, Унгарија, Чешка, Полска и Словачка. Собранието на Албанија го претставуваше заменик претседателот на Собранието, г-ѓа. Василика Хуси која беше придружувана од г. Васил Стерјовски, пратеник во Собранието на Република Албанија и Аријан Спасе амбасадор на Албанија во Унгарија.

Заменик претседателот на Собранието, Хуси ја поздрави средбата, нагласувајќи дека се преземени длабоки реформи како што се правдата, реформите во јавната администрација, позитивните случувања во спречувањето и борбата против корупцијата, подобро почитување на човековите права, а понекогаш и болните реформи. доброто на земјата и исполнувањето на критериумите за започнување преговори со ЕУ. Пристапот на Албанија до европскиот пат е од особено значење за Албанија и Балканот.

Албанскиот парламент ја поддржа изјавата усвоена на крајот од состанокот и ја пофали помошта и соработката на соседните земји кои се членки на Европската унија кон заедничкиот европски пат. Хуси во својот говор потврди дека патот на Албанија кон членство во европското семејство е и ќе продолжи да биде приоритет. И покрај недостаток на одлука за отворање преговори, решени сме да продолжиме со реформите потребни за доброто на нашите граѓани. Интеграцијата во ЕУ е единствениот начин на избор одамна.