Tag Archives: македонец

Георгиј Маленков: Македонскиот потомок кој речиси две години беше на чело на СССР

Г.М. Маленков/Валентин Соболев /TASS Името на Георгиј Маленков е малку позната на македонската јавност. Но имено тој е потомок на македонскиот дворјанин Максимилијан Маленков (потомок на познатиот охридски свештенички род Маленкови) и на Анастасија Шемјакина. Токму овој човек за кусо време ќе го предводи СССР по смртта на Јосиф Висарионович. Сталин почина на 5 март 1953 година, а еден од ...

Read More »

Комеморација за д-р Атанас Коцарев во Париз

Денеска напладне, во француската престолнина Париз, претставници на македонските заедници од Франција и Швајцарија и претставници на градската власт од Париз ја одбележаа 90-годишнината од смртта на македонскиот научник и општественик  д-р Анастас Коцарев и положија венец на неговото вечно почивалиште. Со посебно одобрување и почитување на мерките за претпазливост и растојание, со пригодни говори од македонска и француска страна беа ...

Read More »

Нако Грозданов (20 јули 1881, Врбник, Егејска Македонија денес во Албанија – 25 април 1969, Торонто, Канада) македонски револуционер, деец на ВМОРО

Грозданов во 1900 година заминал за Мала Азија, и таму бил се до Илинденското востание поради кое се вратил за да земе учество. Во востанието бил војвода на врбничката чета. Учествувал во битките кај, Билишта и Апоскеп, под раководството на неговиот братучед Пандо Кљашев, Иван Попов и Стерјо Стерјовски. Неговата мајка е страшно убиена (пресечена) од турците за време на ...

Read More »

Почина Вело Цфарку еден најголемите интелектуалци Македонци од областа Голо Брдо (1935 – 2020)

На 85-годишна возраст во Тирана почина Вело Цфарку, познат интелектуалец, учител, новинар, собирач на македонскиот фолклор и традиции од Голо Брдо. Цфарку беше долгорочен активист на Македонците од Голо Брдо, автор на неколку книги, статии. Со неговите дела помогнал многу за пренесување на македонските обичаи, фолклор, традици за помладите генерации на Македонците во Република Албанија. Вело Цфарку роден е 1935 ...

Read More »

Македонски иселеник во Италија на хуманитарна лицитација купи чоколадно јајце од 30.000 евра

Македонскиот иселеник, Мунир Шемси, кој веќе 28 години со своето семејство живее и работи во областа Венето, во северниот дел од Италија, реализира значајна донација за помош на населението при надминување на кризата поради коронавирусот. Имено, Шемси, на лицитација организирана од страна на локалните власти на регионот, купи чоколадно јајце во вредност од 30.000 евра. Идејата ја добил од својата ...

Read More »

Македонецот Ернесто Талви стана министер за надворешни работи на Уругвај

Ернесто Талви, кој е од македонско потекло по татко, стана министер за надворешни работи на  Уругвај. Министерот Талви има импресивен и долго искуство како политичар и економист. Како што пишува „Би-Би-Си“, Талви е економист кој се едуцирал во Чикаго, Талви е син на имигранти од Македонија и Куба. Tаткото на Ернесто, Мануел Талви, има еврејско потекло и е родум Скопје. ...

Read More »

Вурмо: Во Албанија се уште има семејства кои чекаат да се вратат во домовите погодени од земјотресите (ВИДЕО)

Каква е атмосферата во Тирана, Албанија по супер-успешната донаторска конференција во Брисел, на која ЕУ и други држави донираа материјални средства и поволни кредити за обновата после земјотресите за Утрински брифинг на „Слободна ТВ“ говореше Ѓерѓи Вурмо, програмски директор на Институтот за демократија и медијација во Тирана. „За сега оптимизам. Но исто така фалат информации. Знаеме дека најголем дел од ...

Read More »

Првите македонски учебници ги напишал Партенија Зографски (Галичник 1818 – 1876 Истанбул)

  Партенија Зографски (Галичник, 1818 – Цариград, денешен Истанбул на 7 февруари 1876) бил првиот македонски епископ хиротонисан од Цариградската Патријаршија. Истовремено, тој е и учебникар, филолог, фолклорист – еден од најистакнатите културни и црковни работници од 19. век во Македонија. Тој бил еден од најистакнатите културни и црковни работници од 19 век во Македонија, филолог, фолклорист и прв македонски митрополит. Неговите дела (два учебника и многубројни научни статии) ...

Read More »

Васил Јанкула стана дел од тимот на општина Ресен

Васил Јанкула роден во 1991 година во селото Туминец, Мала Преспа, лице со церебрална парализа започна голем подвиг стана дел од тимот на Општина Ресен. Градоначалникот на општина Ресен, Живко Гошаревски имаше средба со преспански херој Васил Јанкула. Јанкула е ангажиран за помагање во организирање на спортски натпревари за хендикепирани лица и лица со посебни потреби, а со неговите познавања ...

Read More »