Tag Archives: Едмонд Османи

Едмонд Османи: Најавата за отворање на училишта на бугарски јазик,нови обидите за асимилација во Голо Брдо

Едмонд Османи, потпретседател на Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ), партија на Македонците во Албанија, реагира на изјавата на бугарската потпретседателка Илиана Јотова за отворање на училишта на бугарски јазик и нагласува дека станува збор за продолжение на политиката на Софија за асимилација на Македонците во Албанија, каде, како што наглси, не живеат Бугари. Едмонд Османи, кој е и администратор ...

Read More »

ВМРО–ДПМНЕ им го честита изборот на Едмонд Османи и на Алтин Тола за админстратори на Требиште и Острени

ВМРО–ДПМНЕ го поздравува изборот на двајцата Македонци, Едмонд Османи и Алтин Тола за администратори на административните единици Требиште (6 села), односно Острени (12 села), во областа Голо Брдо, Албанија. При тоа  искажува убеденост дека тие успешно и посветено ќе ја извршуваат оваа многу значајна функција. ВМРО–ДПМНЕ  искажува целосна поддршка и подадена рака за соработка со Едмонд Османи и Алтин Тола ...

Read More »

Македонското друштво „Илинден“-Тирана им го честиташе изборот на Османи и на Тола за админстратори на Требиште и Острени 

Македонското друштво „Илинден“-Тирана од името на Македонците во Албанија го поздрави изборот на двајцата Македонци,Едмонд Османи и Алтин Тола за амдинистратори на административните единици Требиште, односно Острени, областа Голо Брдо. При тоа се искажува убеденост дека тие „доследно,одговорно и со успех“ ќе ја извршуваат оваа многу значајна функција. Дозволете ми во мое и во име на македонското друштво „Илинден“, но, ...

Read More »

Едмонд Османи назначен за администратор на админстративната единица Требиште област Голо Брдо

Едмонд Османи, познат активист за правата на Македонците во Албанија и потпретседател на единствената македонска партија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, е назначен за администратор на админстративната единица Требиште, областa Голо Брдо. Наименуван е со решение на градоначалникот на општина Булќиза, Лефтер Ала. Административната единица Требиште всушност е некогашната општина Требиште, која беше укината со законот за територијална поделба, ...

Read More »