Tag Archives: г-дин Никола Ѓурѓај

Ѓурѓај за lokalno.mk: „Уцена до Македонците да се пишат како Бугари на пописот – да беше Албанија или Македонија во ЕУ немаше да нудат пасоши“

Заврши пописот на населението во Албанија каде што живеат Македонци. Имало притисоци и закани, обелодени поранешниот пратеник во Албанското собрание и претседател на единствената македонска партија во Албанија, Васил Стерјовски. Тој побара продолжување на пописот бидејќи во последните три недели од официјалниот старт жителите во македонските краишта не се попишувале бидејќи голем дел од луѓето кои живеат таму својата егзистенција ...

Read More »

Објавена е монографијата „Голобрдскиот говор“ од д-р Дијана Петровска

Во областа Голо Брдо во Албанија говорот на жителите по својот фонолошки систем и граматичка структура влегува во составот на македонскиот дијалектен систем и истиот ја зачувал својата посебност, вели професорката по хуманистички науки и македонистика Дијана Петровска, автор на монографијата „Голобрдски говор“. Авторскиот труд е изработен како резултат на теренско истражување во селата во областа Голо Брдо. На прашањето ...

Read More »

Никола Ѓурѓај за пописот: Во Република Албанија јасно е дека Бугари нема

Високи функционери од Бугарија ги посетуваат регионите каде што живеат Македонците во Албанија. Делат помош, нудат државјанства како на пазар, вели претседателот на македонското друштво “Илинден“ во Тирана. Мешањето од бугарската држава последните години и сега во време на попис во Република Албанија е зголемено и поагресивно, вели за ДВ Никола Ѓурѓај, претседател на Македонско друштво „Илинден”-Тирана и главен и одговорен уредник на ...

Read More »

Ѓурѓај за Алфа: Софија прави се за да се појават Бугари на пописот во Албанија (ВИДЕО)

Цела бугарска машинерија е впуштена во притисоци кон Македонците да се попишат како Бугари алармира претседателот на македонското здружение Илинден, со седиште во Тирана, Никола Ѓурѓај. Тој повикува граѓаните да се попишат како што се чуствуваат и да не “паѓаат” на заканите од страна на бугарските институции и политичари. Ѓурѓај вели дека нашинците во Албанија живеат во страв и дека ...

Read More »

Во Тирана промовиран Фото албум „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“

Во организација на Македонското друштво “Илинден“-Тирана, на 14 јули 2023 година, со почеток во 18 часот во „Реја“ (пред Национална галерија) – Тирана, беше одржана промоција на Фото албумот „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“. Промоцијата претставуваше можност да се дружат и да разменат мислења Македонците од Тирана и цела Албанија. Од официјалните лица, поканети на промоцијата, ...

Read More »

Денска во Тирана ќе се одржи промоција на фото албумот со „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“

Македонското друштво “Илинден“-Тирана, на 14 јули 2023 година, со почеток во 18 часот во „Реја“ (пред Национална галерија) – Тирана, организира промоција на фото албумот со „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“. Фото албумот со македонски народни носии го подготви Никола Ѓурѓај и се испечати со поддршка на Комитетот за национални малцинства. Влезот е бесплатен а може ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана оствари работна средба со државниот секретар во Министерството за надворешни работи

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, г-дин Никола Ѓурѓај во Министерството за надворешни работи на Македонија оствари средба со г-дин Филип Тосевски, државен секретар во Министерството за надворешни работи на Македонија. На работната средба претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, го информира г-дин Филип Тосевски за најновите настани поврзани со актуелната положба на Македонците во Албанија, при што беа актуелизирани прашања кои се однесуваат ...

Read More »

Никола Ѓурѓај интервју за lokalno.mk : Софија врши тивка асимилација на Македонците во Албанија со голема сума материјални средства или ветувања за експресно давање бугарски пасоши

Македонското друштво „Илинден“-Тиранa секоја година поднесува проект. Кога Министерството за Култура на Албанија објавува повик ние редовно поднесуваме пријава, а проектите се во сферата на културата како што две фоклорни фестивали беа подржани и ние сме благодарни на таа подршка и бараме да биде во контунитет бидеќи така можиме да зачуваме културата, обичајте и да ги пренесиме на новите генерации ...

Read More »

Оригинален документ од 1946 година за отворање на училиште на македонски јазик во Крчиште

Оригинален документ за отворање на училиште на македонски јазик во пограниичното село Горно Крчишта, округ Пешкопеја, е еден од многуте документи за постоењето на Македонците во овој дел на Албанија, што го објавува Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“ -Тирана.  Според него во докуменотот со датум од 11 февруари 1946 година стои дека министертвото за образование дозволува настава на македонски ...

Read More »