Tag Archives: Граничен премин Требиште – Џепиште

Македонско друштво “Илинден“-Тирана го актуализира барањето за 24-часовно функционирање на граничниот премин Џепиште –Требиште

Македонското друштво “Илинден“-Тирана повторно го актуелирира барањето владите на Албанија и Македонија, да го реализираат договореното, граничниот премин Џепиште – Требиште во областа Голо Брдо да функционира 24 часа. Бараме од владите на Албанија и Македонија целосна функционалност на граничниот премин Требиште – Џепиште во областа Голо Брдо, што е неопходно потребно за да може луѓето полесно да комуницираат од ...

Read More »

Стерјовски ја пренесе загриженоста на македонската заедница од Голо Брдо и потребата за 24 часовна работа на преминот Џепиште-Требиште

Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграција, Васил Стерјовски, на денешната пленарна седница на албанскиот парламент, ја изнесе загриженоста на македонската заедница од областа Голо Брдо во врска со работата на граничнот премин Требиште – Џепиште. Во име на партијата, Македонска алијанса за европска интеграција ја пренесувам загриженоста што ја покренаа жителите на македонската заедница од областа Голо Брдо на ...

Read More »

Стерјовски поднесе барање до министерот за Европа и надворешни работи за граничниот премин Требиште -Џепиште и граничниот премин Церје

Вчера до албанското Собрание Васил Стерјовски, пратеник во албанскиот Парламент подне барање за интерпелација на министерот за Европа и надворешни работи. Тој бара објаснување зошто не се спроведе одлуката на Владата на Република Албанија и Владата на Република Македонија, кои на заедничкиот состанок одржан во Подградец на 15 декември 2017 година се договорија за 24-часовно работење на заедничкиот граничен премин ...

Read More »

Во август рекордна фрекфенција на граничниот премин Требиште – Џепиште

  Во текот на месец август забележана е рекордна фрекфенцијата на патници и возила на граничниот премин Џепиште -Требиште кај областа Голо Брдо, Дебар. Тоа како резултат на подобрената патна инфраструктура од двете страни на границата, претходно во просек минуваат по педесеттина лица. Споредено со „Блато“ тука има помала фрекфенција бидејќи станува збор за граничен премин кој волетниот период работи секој ...

Read More »