Tag Archives: македонци во германија

Македонски клуб “Илинден”-Лацен, Хановер со ново раковоство

Македонски клуб “Илинден”-Лацен, Хановер на редовно годишно собрание што се држи на 17.11.2019 година за мандадниот период 2019 – 2020 година за Претседател на Македонски клуб “Илинден”-Лацен, Хановер е избран г-дин Живко Лазаров, за потпретседател г-дин Васе Трајков, благајник г-дин Ване Петров, за секретар г-дин Стевче Ангелкоски. Македонски клуб “Илинден”-Лацен, Хановер ќе работи на заштита на етничкиот, јазичниот, културниот и верскиот идентитет на Македонците во ...

Read More »

Годишно изборно собрание на Македонски клуб “Илинден” Лаацен, Хановер на 17 Ноември

Македонскиот клуб “Илинден”-Лаацен, Хановер на 17 ноември 2019 година, недела, ќе го одржи своето редовно годишно изборно собрание. Собранието ќе се одржи во просторите на Македонски клуб “Илинден” Лаацен, Хановер на адреса Kiefernweg 2, 30880 Laatzen, со почеток во 14 часот. Собранието ќе избере записничар, ќе усвои извештај на работа и финансиски извештај, и ќе изврши избор на преседател, потпреседател, ...

Read More »

Основачкото собрание во Берлин на Централен Совет на Македонците во Германија

  Ни претставува посебна чест да го најавиме првото а воедно и основачкото собрание на Централен Совет на Македонците во Германија во Берлин, Сојузна Република Германија кое во организација на МНС и Иницијативниот Одбор на Централниот Совет на Македонците во Германија ќе се одржи на ден четврток 03.10.2019 година во 12:00 часот во просториите на: Bürgertreffpunkt Bahnhof Lichterfelde West – Hans-Sachs-Str. ...

Read More »

Македонската заедница во Берлин на 23 септември организира протест 

Македонската заедница во Берлин на 23 септември организира протест ги поканува сите Македонци во Сојузна Република Германија да се придружат на протестот. „Само сонцето е постаро од Македонија“ Македонците во Берлин на 23 септември 2018 година пред Македонската амбасада во Берлин во 14 : 00 часот. Заедно во одбрана на името на државата Македонија и идентитетот на Македонската нација! – ...

Read More »

Камен-темелник на нова црква на МПЦ-ОА во Германија

Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан, заедно со митрополитите Тимотеј и Пимен, денеска во Дортмунд ќе го осветат камен-темелникот на новата црква на МПЦ-ОА во Европската Епархија. Архиепископот Стефан и Владиката Тимотеј, вчера пристигнале во Германија, а нивен домаќин ќе биде надлежниот митрополит на Европската Епархија, Пимен. Осветувањето на камен-темелникот ќе почне со литургија во 10 часот, а чинот на ...

Read More »

Македонските возачки во Германија пред признавање (ВИДЕО)

Германија, како и многу други земји во светот, не ги признава возачките дозволи издадени во Македонија, што им го отежнува функционирањето на иселениците од  Македонија. Тие потпишаа и онлајн петиција како дополнителен притисок за договор меѓу Скопје и Берлин за признавање на дозволите. Александар Бузлески, е еден од организаторите, кој што живее и работи во Германија. Тој вели дека иселениците ...

Read More »

Македонските возачки пред признавањe во Германија

Возачките дозволи од Македонија наскоро ќе бидат признаени и во Германија, откако македонските власти, конечно, си го завршиле својот дел од обврските за потпишување на договорот. Деновиве меѓу македонските иселеници во Германија актуелна е онлајн петицијата со која од германското министерство за сообраќај се бара признавање на возачките дозволи. Во македонското МВР неофицијално ни потврдија дека целата постапка со години ...

Read More »