Tag Archives: мала преспа

Тркалезна маса во националниот парк Преспа за истражување и следење на животните со скриени камери

Друштво за Заштита и зачувување на природната средина во Албанија (ППНЕА) и партнерите од ПреспаНет Македонското еколошко друштво (МЕД) и Здружението за заштита на Преспа (СПП) објавија почетокот на прекугранично истражување и следење на животните со скриени камери во националниот парк Преспа. Во месеците октомври-декември 2018 година, Друштво за Заштита и зачувување на природната средина во Албанија (ППНЕА) заедно со партнерите на ...

Read More »

Општина Пустец бара помош за отпадот (ВИДЕО)

Општина Пустец, Мала Преспа е составена од 9 села, oтстранувањето на отпадот останува загрижувачки  проблем за Македонците во Мала Преспа. Бидејќи главна депонија се ноаѓа во Малиќ е многу далеку и има високи трошоци за пренесувањето на отпадот – посочува Андон Јани заменик градоначалник на Општина Пустец и апелира до владата да презема мерки ова ситуација да се надмине. Мала ...

Read More »

Блажени и заборавени! Туристичкиот Пустец опстанокот го обезбедува земјоделството и сточарството (ВИДЕО)

  Репортажа на албанската телевизијата Ora News за Општина Пустец во каде живее исклучиво Македонско малцинство во областа Корча, каде што преживувањето главно го даваат жените и мажите мнозинството се бават со земјоделсто. Работите направени со примитивни алатки и снимките од камерата покажува дека жените доминираат во патиштата, земјиштето и насекаде. Со рачни алатки и оптоварувања натоварени на рамото, одат ...

Read More »

Трибина во Мала Преспа на тема “Еколошки криминал” во организација на ОБСЕ

Собраниска парламентарната комисија за “Производствени активности, трговија и животна средина” предводена од претседателот Едуард Шалси, во соработка со канцеларијата на ОБСЕ во Тирана и WWF Adria Nature одржаа трибин во село Зрноско, Мала Преспа на многу чувствителна и важна тема “Еколошки криминал”. Присутни беа преставници на граѓанското општество, членови на Меѓуагенциската група против еколошки криминал и членови на Комитетот за национална ...

Read More »

Пустец во областа Мала Преспа е дел од проект “100 туристички села” (ВИДЕО)

Селото Пустец во областа Мала Преспа е дел од владиниот проект “100 туристички села”. Многу важен трансформацијата која ќе ги привлече се повеќе и повеќе туристи. Рама ги повика Македoнците во Мала Преспа да инвестират и да станат дел од проектот, отворајќи куќи за сместување на туристи. “Ние се развие тука средбата во прекрасен област, која штотуку започна процес на трансформација ...

Read More »

Се одржа летна школа за еколошка едукација во Преспа

  Во периодот од 17 до 21 септември, во Мала Преспа, студенти од трите земји кои го делат преспанскиот регион учествуваа на летната школа за еколошка едукација и толкување на природното наследство. Прекуграничната летна школа, организирана од членовите на ПреспаНет, Македонското еколошко друштво (МЕД), Друштвото за заштита и зачувување на животната средина во Албанија (ППНЕА) и Друштвото за заштита на Преспа ...

Read More »

Издавачката куќа „Арс Ламина – публикации“ донира над 860 Македонски учебници и дидактички помагала за учениците од Мала Преспа

  Издавачката куќа „Арс Ламина – публикации“ донира учебници и едукативни материјали за децата од основните училишта во Општина Пустец, Мала Преспа, Албанија. Истите им беа распределени на учениците од прво до четврто одделение во двете ОУ „Отпорот на Горичени“ во Долна Горица и „Трајан Ѓорѓиовски и Митре Колевски“ во Пустец и нивните подрачни училишта. Со ова, учениците од Општина ...

Read More »

Васил Јанкула Македонец од Мала Преспа со детска целебрална парализа со нов рекорд успешно заврши 105 км (ФОТО)

Васил Јанкула со детска целебрална парализа но воедно и човек со огромна воља, успеа да докажи, дека со оптимистички дух и храбор срце ги извози 150 километри патека возејќи 8 часа бес пауза, патеката полна со удолници и угорници. Големината на вољата и ентузијазмот на еден млад човек со церебрална парализа е посилен од неговите кревки мускули на кои болеста оставила ...

Read More »

Тркалезна маса во националниот парк Преспа

На 19.09.2018 година во просторите на националниот парк Преспа во Долна Горица, Мала Преспа се одржа прекуграничен состанок, помеѓу националниот парк Преспа, Албанија, националниот парк Пелистер и Галичица, Македонија и националниот парк Преспа, Грција организирано по иницијатива на Канцеларијата  за заштитени зони Корча сво врска со заедничките проблеми и активности за иднината во Преспанскиот регион. Во областа Мала Преспа е населено со македонско население.

Read More »