Tag Archives: општина пустец

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во посета на Општина Пустец

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и Амбасадорот на Република Македонија во Тирана, Данчо Марковски, денеска, при посетата на Општина Пустец, Мала Преспа во Албанија, заедно со своите домаќини Васил Стерјоски, пратеник во албанскиот Парламент од партијата Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ) и градоначалникот на Општината, Пали Колефски, ја посетија градинката во склоп на заедничкото основно и средно училиште ...

Read More »

Започнува со пребројување на гласовите во Општина Пустец (ВИДЕО)

Броењето на гласовите започна во Општина Пустец, откако пристигнаа сите гласачки кутии од цела Општина  Пустец, комесарите започнаа со постапката за пребројување.

Read More »

Стерјовски успеа од мртва точка да ја помести легализацијата на дивоградбите во општина Пустец (ВИДЕО)

Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, во албанскиот парламент, Васил Стерјовски, успеа да прокнижи уште еден успех во надминување на проблемите со кои се соочуваат Македонците во Албанија. Овој пат тоа е проблемот со легализацијата на диво изградените функционални објекти во општина Пустец, за што на 23 минатиот месец до албанското Собрание поднесе барање за интерпелација со премиерот ...

Read More »

Општина Пустец во соработка со Проектот за прекуграничен биосферски резерват Преспа ги заврши потпорните sидови во Пустец, Туминец и Горна Горица (ФОТО)

Општина Пустец во соработка со Проектот за прекуграничен биосферски резерват – Преспа, во рамките на брзите мерки фаза 2, ги завршија работите на влезните потпорни sидови на селото Горна Горица, систематизацијата на мостот и потпорниот sид во центарот на селото. Завршени се и потпорниот sид во селото Туминец на влезот од селото и уредувањето на плоштадот во здравствениот дом, потпорниот sид ...

Read More »

УНИЦЕФ донираше средства за хигена за учениците и посиромашни семејства во Општина Пустец 

Канцеларијата на УНИЦЕФ во Тирана распредели пакети со средства за одржување на хигиената за учениците од основните и средното училиште,како и градинките во општина Пустец. Со оваа хумантарна помош се опфатени и неколку семејства,кои се во најнеповолна социо – економска положба. Распределни се 234 пакети со срества за одржување на хигиена,што секако е дојбредојдена помош за учениците но и посромашните ...

Read More »

Општина Пустец ја подобрува каналската мрежа за одводнување (ФОТО)

Во земјоделството каде каналската мрежа за одводнување е од витално значење, Општина Пустец областа Мала Преспа интервенираат во подобрување на каналите за наводнување во областа Мала Преспа. Санација  се состоеше во чистење на вегетација, тампонирање и бетонирање. Чистењето на каналската мрежа за одводнување се спроведува според проектот што е изработен од Општина Пустец. Во Мала Преспа живеат околу 5 700 жители, сите од македонско етничко потекло ...

Read More »