Tag Archives: Пиринска Македонија

Стојков: Ставот на Стејт Департментот за Mакедонците во Бугарија е позитивен сигнал (ВИДЕО)

Бугарија никогаш не ја променила политиката кон Македонија кога е во прашање признавањето на постоење  македонска нација и македонско малцинство во Бугарија, освен ако истото не е редефинирано на бугарски основи. Тоа е политика на асимилација, прогон, дискриминација која датира од шеесетите години па се досега кон се што е небугарско на бугарска територија , но со најголем фокус врз ...

Read More »

Атанас Кирјаков од ОМО „Илинден“: Бугарија да ја почитува резолуцијата на ЕУ за правата на Македонците во Пиринска Македонија

Бугарија мора да ги почитува резолуцијата на ЕУ и бугарскиот суд од 1 јуни 2021 година да ги регистрираат сите македонски здруженија и организации во државата. Во спротивно, за Бугарија ќе следат санкции од ЕУ. Ова го истакнува Атанас Кирјаков од Благоевград (Горна Џумаја) во Пиринска Македонија, еден од челниците на ОМО „Илинден“, која годинава слави јубилеј 30 години. Пиринска Македонија ...

Read More »

ОМО “Илинден”-Пирин – Стојко Стојков: Комунизмот во Бугарија падна но не и политиката против македонската нација

  Интервју со Стојко Стојков, копретседател на ОМО “Илинден”-Пирин и борец за правата на  Македонците во Бугарија. И пред и по Советот на министри за надворешни работи на државите членки на ЕУ нема никакво поместување или приближување на ставовите меѓу Македонија и Бугарија. Г Стојков како истакнат борец за правата на македонското малцинство во Бугарија, како гледате на ветото за ...

Read More »

Бугарските власти ги проверуваат во полиција членовите на Здружението на Античките Македонци

Добиваме телефонски покани во локалните полициски станици и таму, како основачи на Здружението на Античките Македонци нѐ распрашуваат за тоа кои се членови, кои се нашите дејности, нѐ тераат на ливчиња да ги пишуваме бројките од 1 до 10…, велат за МКД.мк основачите на ова здружение. Здружението на Античките Македонци е основано и регистрирано според бугарските закони уште есента лани. ...

Read More »

Атанас Кирјаков од Пиринска Македонија: Да се биде Македонец е чест, гордост и достоинство 

Атанас Кирјаков е роден во декември 1960 година во Горна Џумаја, Пиринска Македонија. Потекнува од бегалско семејство од Егејскиот дел на Македонија. Со основно и средно техничко образование се стекнал во родниот град, денес наречен Благоевград. Кирјаков во 1991 година ја основа издавачката куќа “Кукуш 1913“, преку која го издаваше весникот “Пиринска камбана“. Атанас Кирјаков е еден од основачите на ...

Read More »

Македонскиот активист во Бугарија, Атанас Кирјаков за избришаното македонско здружение: Тоа е „европската демократија“ во Бугарија

Македонскиот активист во Бугарија, Атанас Кирјаков, реагира за одлуката на Окружниот суд во Благоевград за бришење од регистарот на „Граѓанското здружение за заштита на основните индивидуални човечки права“ поради статутот што сугерира постоење етнички групи и содржи повик за „заштита на особеноста и зачувување на македонската етничка група, преку регистрирани средства – зачувување и заштита на македонската кауза“. „Тоа е ...

Read More »

Судот во Благоевград ја забрани Македонското граѓанското здружение за заштита на основните индивидуални човекови права

Одлуката на судиите е на инсистирање на обвинителството, бидејќи е докажано дека здружението го крши бугарскиот устав. Оценувајќи ја содржината на статутот, судот утврди дека има предуслови за престанок на здружението, со образложение дека некои од целите и средствата формулирани во неговиот статут се во спротивност со уставните текстови. Уставот на државата забранува привилегии врз основа на националност, етничка припадност, ...

Read More »

Годишен извештај за состојбта на Македонското малциство во Бугарија

12 години откако Бугарија стана членка на Европската унија, 30 години откако стана демократија, 56 години од почетокот на политиката на негирање, асимилација и дискриминација на македонското малцинство во Бугарија. Состојба на македонското малцинство и позначајни случувања во 2019 година, негирање на македонското малцинство, нација и идентитет, кршење на правото на здружение, говор на омраза, организирано вознемирување, одбивање на надлежните ...

Read More »

ЕФА ја повикува Бугарија да признае македонско национално малцинство 

Партијата член на ЕФА, ОМО „Илинден“-Пирин заедно со група организации што го претставуваат македонското национално малцинство во Република Бугарија, имаат  заедничка декларација и остро ги осудат најновите провокации извршени од бугарската влада, кои функционираат против отворањето на Преговори за евроинтеграција на Република Македонија. Потписниците на декларацијата бараат да се признаат правата на македонското малцинство и правата на нејзините граѓани за ...

Read More »

105 години од убиството на Јане Сандански, македонски револуционер и раководител на Македонската револуционерна организација 

Поминаа 105 години од убиството на еден од најзначајните македонски револуционерни водачи и доследен борец за независноста на Македонија – Јане Сандански! Јане Сандански, познат како Пиринскиот цар, Сандан паша и Старикот (18 мај 1872 – 10 април 1915) е истакнат македонски револуционер, војвода и раководител на Македонската револуционерна организација. Роден е во селото Влахи, Пиринскиот дел на Македонија, во ...

Read More »