Tag Archives: Пиринска Македонија

Годишен извештај за состојбта на Македонското малциство во Бугарија

12 години откако Бугарија стана членка на Европската унија, 30 години откако стана демократија, 56 години од почетокот на политиката на негирање, асимилација и дискриминација на македонското малцинство во Бугарија. Состојба на македонското малцинство и позначајни случувања во 2019 година, негирање на македонското малцинство, нација и идентитет, кршење на правото на здружение, говор на омраза, организирано вознемирување, одбивање на надлежните ...

Read More »

ЕФА ја повикува Бугарија да признае македонско национално малцинство 

Партијата член на ЕФА, ОМО „Илинден“-Пирин заедно со група организации што го претставуваат македонското национално малцинство во Република Бугарија, имаат  заедничка декларација и остро ги осудат најновите провокации извршени од бугарската влада, кои функционираат против отворањето на Преговори за евроинтеграција на Република Македонија. Потписниците на декларацијата бараат да се признаат правата на македонското малцинство и правата на нејзините граѓани за ...

Read More »

105 години од убиството на Јане Сандански, македонски револуционер и раководител на Македонската револуционерна организација 

Поминаа 105 години од убиството на еден од најзначајните македонски револуционерни водачи и доследен борец за независноста на Македонија – Јане Сандански! Јане Сандански, познат како Пиринскиот цар, Сандан паша и Старикот (18 мај 1872 – 10 април 1915) е истакнат македонски револуционер, војвода и раководител на Македонската револуционерна организација. Роден е во селото Влахи, Пиринскиот дел на Македонија, во ...

Read More »

Комесарот за човекови права на Советот на Европа за положбата на македонско малцинство во Бугарија

Дуња Мијатовиќ е четвртиот комесар за човекови права на Советот на Европа, која се осврнува на правата на лицата кои се самоопределуваат како етнички Македонци во Бугарија. Во својот најнов извештај за оваа земја, комесарот забележува дека Македонците не се признаени како национално малцинство во Бугарија и не се вклучени во рамките на Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства, ...

Read More »

Петков: Прашање на време е кога Македонците ќе побараат Пиринскиот дел од Бугарија

„Ние инсистираме на институционален став по повод на ова прашање. Ниту во ОН ниту во Европската унија нема белгиски или австриски јазик што тие земји и нивните жители нормално го доживуваат. Потребно е да се разјаснат прашањата за заедничката историја додека се останато е беспринциелност на Борисов пред Брисел“ – изјавил Румен Петков претседателот на партијата Атлернатива за бугарскиот препород. ...

Read More »

Реакција на Македонските организации во Бугарија на ставот на БАН за македонскиот јазик

Политиката на Бугарија во однос на Македонија го прави соседството практично невозможно и покрај добрата волја на македонската страна и на поединечните бугарски јавни личности, се вели во реакцијата на македонските организации во Бугарија по повод последната провокација на Бугарската академина на науките (БАН) против македонскиот јазик. Македонскиот е меѓународно признат национален и државен јазик, прифатен од целата светска наука ...

Read More »

Бугарскиот Хелсиншки комитет: Положбата на малцинствата во Бугарија е катастрофална

На Алфа телевизија вечерва во емисијата „Уредниците на Алфа” за малцинствата и човековите права во Бугарија говореше Красимир К’нев претседателот на Бугарскиот Хелсиншки комитет и истакна дека тие се влошени откако ВМРО е дел од владеачкото мнозинство во Бугарскиот парламент. За прв пат во бугарската историја Бугарското ВМРО, односно Џамбаски, побара да се укине Бугарскиот Хелсиншки комитет. Формалниот повод е ...

Read More »

Македонското здружение ОМО „Илинден“ се обидува да се регистрира во Бугарија

Откако тие не успеаја да направат партија во последните дваесет години, сега се обидуваат да се регистрираат како непрофитно здружение. Oбединетата македонска организација “Илинден” направи втор обид да се регистрира и да дејствува легално во Бугарија, објави „24 часа“. Откако тие не успеаја да направат партија во последните дваесет години, сега се обидуваат да се регистрираат како непрофитно здружение. Две ...

Read More »

Скандал: Вицепремиерот и министер за одбрана Каракачанов забранува активности на македонско национално малцинство во Бугарија

  Вицепремиерот и министер за одбрана Красимир Каракачанов сигнализираше до јавниот правобранител Сотир Цацаров за обидите за создавање македонско национално малцинство во Бугарија, според прес-центарот на ВМРО чиј лидер е тој. Според најавата, опасната активност ја спроведуваат две невладини организации, регистрирани во Благоевград, кои во своите статути имаа цели и задачи слични на забранетата партија ОМО “Илинден”-Пирин. Меѓу основачите на ...

Read More »

ЕФА повикува на почитување и признавање на македонското малцинство во Бугарија

Европската слободна алијанса ја повикува бугарската влада, како и локалните и регионалните власти да обезбедат почитување и признавање за македонското национално малцинство во земјата. Наводните прекршувања на основните права и зголемувањето на случаите при употреба на говор на омраза и заплашувања против оваа заедница мора да бидат решени. ЕФА исто така ја потсетува Европската комисија за својата должност да обезбеди ...

Read More »