Tag Archives: соработка

Македонија: Дебрца и општина Грамш од Албанија го започнаа ЕУ проектот: Нови можности за безбедни зимски авантури“

Денес во градот Грамш регион Елбасан, Албанија, во кој живеат околу 9000 жители и е центар на општината Грамш, со околу 36.000 жители, градоначалникот на општина Дебрца, Зоран Ногачески, оствари средба со градоначалникот Клодиан Таце. Средбата беше по повод започнувањето со реализација на проектот „Нови можности за безбедни зимски авантури“,кој во рамките на Програмата на ЕУ за прекугранична соработка меѓу ...

Read More »

Презентација на резултатите од прекуграничната соработка меѓу Македонија и Албанија

Корисниците на грантови од Програмата за прекугранична соработка денеска во Охрид ќе ги презентираат резултатите од нивните проекти финансирани од Европската Унија, под слоганот „Градење заедничка иднина“. Целта е да се промовираат резултатите од девет тековни проекти финансирани од ЕУ кои се имплементираат во рамки на програмата за прекугранична соработка помеѓу Македонија и Албанија, како и да се истражат можностите ...

Read More »

Градоначалникот на Крушево освари средба со градоначалникот на Корча

На 24.04.2019 во просториите на општина Корча, градоначалникот на општина Крушево Томе Христоски, вработени во општината, претставници од невладината организација Алка одржаа работна средба со градоначалникот на Корча Сотираќ Фило и претставници од општината. Тема на средбата беше соработка и изработка на проект на програмата за меѓугранична соработка преку ИПА 2 програмата на ЕУ. При посетата на Корча градоначалникот на ...

Read More »

Улогата на Петар Чаулев во македонско-албанската соработка

Заедничка цел на македонските и албанските револуционери во текот на 19. век била ослободување на македонскиот и албанскиот народ од османската власт. Така, нивните заеднички акции ги следиме при многу значајни историски настани, како културни така и политички. При ова мислиме на бројните заеднички здруженија, лиги, друштва. Работејќи на документација и литература за македонско-албанската соработка во текот на 19. и ...

Read More »

Мета најави триратерална соработка на Албанија, Македонија и Грција

Претседател Илир Мета за време на посетата на општина Пустец во Албанија каде живее македонско малцинство најави триратерална соработка на Албанија, Македонија и Грција. Мета коментирајки ги односите на Скопје и Атина ја изнесе оценката дека очекува во текот на оваа календарска година подобрување и на односите на Македонија и Грција. „Има место за оптимизам во односите на Македонија и ...

Read More »

Регионалната соработка на Балканот

  Проширувањето продолжува да важи за една од клучните политики на ЕУ. Покрај различните тешкотии, западнобалканските држави фрлаат значајни чекори на патот за интеграција со ЕУ. Проширувањето уште од самиот почеток претставува подвижна сила на ЕУ за остварување реформи во државната управа и економијата, подобрување на квалитетот на демократијата и зајакнување на продуктивноста во јавните установи на балканските земји. Гледано ...

Read More »

Центарот за културна меѓу Кина и 16 земји на Централна и Источна Европа со седиште во Македонија

Иницијативата на Кина со процесот „16+1“ има цел да ја интензивира и прошири соработката со 11-те земји членки на ЕУ и петте балкански земји. Со  потпишување на Меморандумот за разбирање меѓу министерствата за култура на 16 земји од Централна и Источна Европа и Народна Република Кина (Иницијатива 16+1) се воспоставува Координативен центар за културна соработка на Иницијативата чие седиште ќе ...

Read More »

Спогодба за соработка здруженијата на ветараните од Македонија и Албанија “Чекори за мир”

Здруженијата на ветараните од Република Македонија и од Република Албанија, преку нивните ограноци во Охрид, односно Пешкопеја – Долни Дебар, потпишаа Спогодба за соработка. За таа прилика во Пешкопеја, допатуваа од Скопје, генералите Тши и Николовски, додека од Тирана, делегацијата ја предводеше полковник Колонел Тома Кондури, претседател на асоцијацијата на ветераните на Албанија а во неа беше и секретарот на ...

Read More »