Tag Archives: Стојко Стојков

Министерот за правда Лога на средба со копретседателот на ОМО “Илинден”-Пирин се информира за статусот и правата на Македонците во Бугарија

Министерот за правда Кренар Лога оствари средба со Стојко Стојков, копретседател на ОМО “Илинден”-Пирин. На средбата Лога беше информиран за статусот и правата на Македонците во Бугарија. Стојков изрази благодарност до Лога за неговиот интерес за правата на Македонците во Бугарија и посочи дека тој е првиот министер за правда кој ги повикал на разговор. Се дискутираше и за годишниот ...

Read More »

Стојков за Алфа: Во Бугарија има многу повеќе Македонци од оние што успеаја да се попишат

Нереално е во Бугарија да живеат само 1.143 Македонци колку што покажа последниот попис. Немаа слобода да се изјаснуваат, немаше табела за македонска националност, а информациите говорат дека попишувачите одбивале или тврделе дека нема како да ги попишат тие што се чуствуваат Македонци – коментира за Алфа претседателот на ОМО “Илинден”, Стојко Стојков. Без да го заборавиме стравот поради силната ...

Read More »

Стојков: Клубот „Никола Вапцаров“ во Благоевград ќе биде отворен, ќе го поканиме и премиерот Ковачевски

Тоа е срамота и покажува на што сè се подложени Македонците во Бугарија, вели претседателот на ОМО “Илинден”-Пирин, Стојко Стојков за декларацијата со која Советот на Општина Благоевград го забрани отварањето на македонскиот клуб „Никола Вапцаров“, со образложение дека Благоевград нема да биде центар за слични пропагандни провокации и дека таму нема место за македонисти. Овие луѓе во Советот на ...

Read More »

Стојков: Во Бугарија последниот реален попис беше во 1956 година

Стојко Стојков од ОМО “Илинден”-Пирин за Канал 5 вели дека не очекуваат промени во бугарската политика и по изборите кај нашиот источен сосед. Стојков вели дека во Бугарија последниот реален попис бил во 1956 година. Очекуваме промена на бугарските позиции кон Македонија, но не и кон Македонците во Бугарија, вели тој и додава „Стравуваме дека ќе бидеме заборавени“/www.kanal5.com.mk

Read More »

Стојко Стојков oд ОМО “Илинден”- Пирин: Македонците треба да бидат внесени во бугарскиот Устав

Македонците треба да бидат внесени во бугарскиот Устав смета Стојко Стојков од партијата на Македонците во Бугарија, ОМО “Илинден”- Пирин. За Фактор вели тоа треба да го побара македонската Влада, но и здруженијата на Македонците во Бугарија. Стојков нагласува дека во Бугарија има повеќе Македонци отколку Бугари во Македонија. „Апсолутно треба. Мислам и дека го кажав тоа во некое интервју последните два ...

Read More »

Стојко Стојков: Тоталитаризмот на Бугарија, лиемерието на ЕУ 

Дали ќе дозволиме тоталитарното минато да навлезе во нашата заедничка европска иднина? Доктор Стојко Стојков е ко-претседател на Обединетата Македонска Организација „Илинден“-Пирин, политичка партија која го претставува македонското малцинство во Бугарија и е членка на ЕФА. Европската Унија гордо претендира да изгради општество засновано на инклузивноста, толеранцијата, правдата, солидарноста и недискриминацијата. Промовирањето на слободата, човечкото достоинство, еднаквоста, владеењето на правото ...

Read More »

Стојко Стојков: Пред рамноправните држави бугарските влади храбро молчат, само со Македонија се „велики“

Доколку зависат од добрата волја на Софија, Македонците нема да имаат не само минато, туку ни иднина, оценува Стојко Стојков, копретседател на ОМО „Илинден“- Пирин во интервју за „Независен“. Тој не верува дека нешто ќе се смени по изборите во оваа земја. Слободанка Јовановска „Можете да најдете колку сакате грчки натписи, дури и преведени на бугарски и англиски, за ѕверствата ...

Read More »

Стојко Стојков од ОМО “Илиден”-Пирин: 99% од тие што земале бугарски пасош не се Бугари

Соседна Бугарија почна сѐ почесто да го споменува фактот дека македонски граѓани поседуваат бугарски пасоши, при што се споменуваа бројки од 88.000 па до 120.000. Стојко Стојков од ОМО “Илиден”-Пирин вели дека Бугарија ги даваше овие пасоши со намера вештачки да содаде лажен впечаток за постоење бројно бугарско малцинство во Македонија и истото да го користи за да ја уценува ...

Read More »