Вархеји од Тирана: Се случува членството на Албанија во ЕУ, подготвени сме да се прошириме

Комесарот за проширување за ЕУ, Оливер Вархеји, кој денеска учествува на состанокот на министрите за надворешни работи во рамки на Берлинскиот процес, што се одржува во Тирана, изјави дека „членството на Албанија во ЕУ се случува“, додавајќи дека „од 1 јануари следната година ЕУ е подготвена да биде домаќин на новите држави од Западен Балкан“, јави Топ чанел.

-Во декември, кога го имавме првиот самит на ЕУ што се одржа во една од земјите кандидати на Западен Балкан, односно овде во Тирана, дојде премиерот Рама и разговаравме за оваа идеја и кажавме дека ние во Тирана сакаме да имаат новиот колеџ кампус на Европа. Не само луѓето кои работат во администрациите, туку пред сè, секој ден се повеќе разбираме колку е важна ЕУ за Централна и Источна Европа. Натолини, Колеџот на Европа стана симбол на експанзијата на Европа, која може да се прошири и што овозможува сите други делови на Европа да станат 1. Секакво повторување на оваа важна историја е поважно само по себе, така што кога премиерот не праша и реши да почне да разговара со мене, веднаш помислив да, всушност ова е дефинитивно фантастична идеја, сакам да бидам дел од ова и да го овозможам ова и затоа им благодарам многу на колегите во Европа, во Тирана итн, изјавил тој.

Втората работа, додал, што сакам да ја кажам е дека нема подобар и појасен знак дека Албанија станува земја членка на ЕУ од носењето на Колеџот на Европа во Тирана. Ако ја погледнеме историјата на Централна и Источна Европа, на пример Натолин е создаден во 1992 година, односно две години по падот на Берлинскиот ѕид, по падот на железната завеса, па ако направиме некои пресметки, главната порака и идеја е дека ова е јасен сигнал дека членството на Албанија во ЕУ се случува. Членството во ЕУ ќе се случи, доаѓа и на Западен Балкан, а во текот на денот ќе слушнете уште повеќе такви работи, посочил Вархеји.

Посочил дека „ ова е насоката по која одиме, ова е планот за раст што ќе го направиме денес за да го забрзаме проширувањето од 1 јануари следната година, за да бидеме подготвени да ги пречекаме новите земји од ЕУ, затоа што сме подготвени да ги пречекаме, за да ве пречекаме вас“.

Advertisement