Во Национален парк Преспа се одржува обука за методологијата на набудување и проценка на рибниот фонд во Охридското Езеро и двете Преспански езера (ФОТО)

Деновиве во Национален парк Преспа се одржува обука на персоналот на Национален парк Преспа и ПМТУ Поградец за методологијата на набудување и проценка на рибниот фонд во Охридското Езеро и двете Преспански езера. Обуката е многу важно за да се препознае реалната состојба на рибниот фонд и структурата во езерата и го подготвува персоналот да спроведе заеднички мониторинг со одговорните институции на трите гранични држави во Охридското Езеро и двете Преспански езера. Обуката ја спроведува познатиот професор и истражувач Спасе Шумка со поддршка на КФЕ проектот „Прекуграничен Биосферен резерват Преспа“ II фаза. Областа Преспа е населено со македонско население.

Advertisement