Во Тирана се одржува 15-ти Меѓународен филмски фестивал за човекови права (ВИДЕО)

Во Тирана почна 15-от Меѓународен филмски фестивал за човекови права ќе се одржи од 14-24 септември 2020 година, фестивалот е одлична можност да ги истражиме и разговараме за најважните теми со кои се соочуваме денес во многу посебни опкружувања. Фестивалот со филмови и дискусии за меѓународното право и слободата на печатот, како и создавање можности албанските граѓани да зборуваат за најосновните теми што ги засегаат.

Во ова издание се избрани 41 филмови што ќе бидат прикажан во јавноста, од 3500 апликации примени. Филмовите се производство на последните 2-3 години и се прикажуваат за прв пат пред публиката.

Главниот партнер на 15-то издание на Фестивалот е Австриската амбасада. Оваа година, поради ситуацијата со КОВИД-19, Фестивалот има подолг временски период, во текот на 11 дена, почнувајќи од 14 септември, до 24 септември.