Албански медиуми: Изборниот тек во Македонија во фер демократска атмосфера

Албанските медиуми контунирано информираат за денешниот прв круг од претседателските избори. Сите, без исклучок, посебна акцент ставаат на тоа дека во изборната трка за Претседател на државата, од седум кандидати двајца се Албанци.

Медимите известуваа и за изборната кампања, а неколку телевизиски екипи го следат денешниот изборен тек.

Граѓаните на Македонија денеска избираат Претседател на државата. Изборниот тек минува во фер и демократска атмосефера, но со слаба излезност до пладне од околу 12 отсто. Поголем излезност се очекува во доцните попладневни часови, но ако се има предвид масовната миграција, која, како и за албанското општесто е рак рана, излезноста се очекува да биде помала од досегашните изборни циклуси, наведува АБЦ њуз.

Македонските граѓани денеска гласаат на првиот круг од претседателските избори. Во трка се седум кандидати од нив двајца Албанци. Повеќе од сигурно е дека ќе има и втор изборен круг, што ќе се спроведе заедно со парламентарните на 8 мај, кога ќе се избираат 120 нови пратеници, објави Ора њуз.

Дел од медиумите објавија дека според законските одредби, во првиот круг речиси е невозможно да се избере претседател, бидејќи кандидатот мора да добие повеќе од половина од гласовите на запишаните во Избирачкиот список или половина од гласовите на над 1,8 милиони гласачи.

Во вториот круг поминуваат двајцата кандидати со најмногу гласови, додека за победник е избран кандидатот кој освоил повеќе од 50 отсто од гласовите, под услов на изборите да излезат повеќе од 40 отсто од гласачкото тело.

Advertisement