Безбеден туризам во Мала Преспа (ВИДЕО)

Потребни беа години за жителите на Зрноско да развиваат туризам долж Преспанското Езеро за пристап на  туристите, но годинава ситуацијата воопшто не им оди во прилог. Во селото Зрноско, едно од селата на брегот на Преспанското Езеро во општина Пустец, има малкумина туристи.

Овде можете да направите безбедна плажа, да уживате во природа што тешко може да се најде на кое било друго место меѓу планините и езерото, но и едно од најпознатите специјални јадења како тава со крап. А сепак има малку локални туристи, додека странците кои ја сакаат оваа прекрасна област оваа година не можат да дојдат поради пандемијата Ковид-19

Пустец и неговите села долж Преспанското Езеро нудат многу различен вид туризам. Интересна дестинациа, неистражена природа и моќно произведува храна од жителите.

Во Мала Преспа живеат околу 5 700 жители, сите од македонско етничко потекло и со православна христијанска вероисповед.

 

Advertisement