Македонци – Албанија

Романот „Зошто“ од писателот со македонско потекло Стерјо Спасе преведен на англиски јазик

Романот „Зошто“ од писателот со македонско потекло Стерјо Спасе е преведен на англиски јазик. Спасе останува еден од најпознатите прозаисти во албанската литература од почетокот и средината на векот. XX-ти. Неговиот роман „Зошто“ остави белег на темелите на современата албанска проза. Излогот на книги, еден од најуметничките на албанските екрани, има за цел секоја недела да ги презентира некои од ...

Read More »

Кристо Пинко од село Врбник се декларирал Македонец во Австралија во 1928 година 

Мигрантот Кристо Пинко, роден 1904 година во село Врбник, Општина Девол, Албанија е регистриран како македонeц пo националност. Австралиските власти на неговиот формулар додаваат „албански“. Тој вели дека неговите родители, родени некаде во 19 век, биле Македонци. Пинко пристигнал во Австралија во 1928 година. Овие документи од Национални архиви на Австралија ги откри новинарот Саша Узунов, Македонец од Австралија

Read More »

Нестор Коле од Мала Преспа се декларирал Македонец во Австралија во 1937 година 

Мигрантот Нестор Коле бил етнички Македонец од Албанија, кој пристигнал во Австралија во 1928 година со албански пасош. Во 1937 година, Нестор Коле, роден во 1888 година, етнички Македонец од село Глобочени, областа на Мала Преспа, Албанија ја регистрира својата националност како Македонец кога поднесува барање за австралиско државјанство. Тој исто така пред австралиските власти изјави дека и неговата мајка ...

Read More »

Започна реконструкцијата на патот до музејот на “Стерјо Спасе” во Глобочени, Мала Преспа

Општина Пустец започна со реализација на проектот „SMART4YOU2“ со финансиска подршка на Европската унија и во соработка со Општина Битола. Во рамките на овој проект започна реконструкцијата на пристапниот пат до куќа-музеј на “Стерјо Спасе” со што ќе го олесни пристапот на туристите до овој музеј и значително ќе ја подобри патната инфраструктура за Македонците во селото Глобочени.

Read More »

Борбата за образование на мајчин јазик македонски јазик во областа Голо Брдо (ВИЕДО)

Живописниот регион Голо Брдо во Албанија има богата историја, обележана со борбите и аспирациите на македонската заедница да го зачува својот културен и јазичен идентитет. Во годините по Втората светска војна, од 1945 до 1948 година, македонското население во Голо Брдо го ужива правото да се школува на својот мајчин македонски јазик. После 1948 година на Македонците во областа на ...

Read More »

Во соседството продолжува агресијата над националниот македонски идентитет

Дека постои организиран, систематски и системски зафат за бугаризација на македонскиот народ во Република Албанија потврдуваат и обидите за отворање т.н. бугарски друштва во албанските општини каде што доминантно живее македонскиот народ,финансиските средства за изучување на бугарскиот јазик, стипендиите за студентите, бугарските книги и литература со антимакедонска содржина, како и нудењето бугарски пасоши и ветување за висока заработувачка во некоја ...

Read More »

Македонците со тројца претставници во Советот на округот Корча

Со изборот на Јован Шкемби од страна на Советот на општина Поградец, за член на Советот на Округот Корча, Македонците во советот на овој округ сега имаат тројца свои претставници. Шкемби, како претставник на МАЕИ, претходно даде свечена заклетва на седницата на Советот на Општина Подградец со што и официјално стана член на советот. Македонска алијанса за европска интеграција во ...

Read More »

Јован Шкемби официално избран за советник во Советот на Општина Поградец и претставник во Советот на Округот на Корча

Членот на партијата Македонска алијанса за европска интеграција, Јован Шкемби со давање свечена заклетва на седницата на Советот на Општина Подградец и официјално е нов член на Советот на Општина Поградец. Исто така, Советот на Општина Подградец го избра Јован Шкемби за претставник на Советот на Општина Подградец во Советот на Округот на Корча. Советот на Округот на Корча го ...

Read More »

Македонското друштво “Илинден“-Тирана бара од властите на Република Албанија да го прогласат бугарскиот државјанин Виктор Стојанов за персона нон грата

Во време на актуелен попис, одредени бугарски лица слободно се шетаат по градовите и селата населени со македонско население низ Република Албанија, со единствена цел да се присилуваат да се изјаснуваат како Бугари. За таквата активност на бугарските емисари јавно зборуваат Македонците, негодувајќи на говорот на омраза кои тие лица ги користат кон Македонците, како и користењето на децата како ...

Read More »

Никола Ѓурѓај, Претседател на Македонското друштво “Илинден“-Тирана гостина на емисијата „Стадион“ на Канал 77 (ВИДЕО)

Уцена на терен од страна на бугарската држава се случува во моментов меѓу македонското население во Албанија, додека се спроведува Пописот. Македонското население, кое изминатите години има земено бугарски пасоши од економски причини за работа во Европската унија, се соочува со закани дека ќе им бидат одземени пасошите, доколку на овој попис не се запишат како Бугари, вели во емисијата ...

Read More »