Македонци – Албанија

Соопштение на Македонската амбасадата во Тирана за македонските државјани кои летуваат во Албанија 

Македонската амбасада во Тирана, преку објава на Фејсбук ги информира македонските државјани кои летуват во Република Албанија или кои што планираат да летуваат. И оваа сезона потсетуваме на важните телефонски броеви. Дежурен телефон за итни случаи на Македонската амбасада во Тирана: (Global Sos): +355 6890 19198 (+Viber+Whatsapp) Амбуланта 127; Полиција 129; Итна служба 112. – стои во соопштението на Македонската амбасада ...

Read More »

Конгресот на Федералната унија на европски националности 2024 ќе се одржи во Хусум, Германија

Фото: Wolfram Zuth/pixabay.com Конгресот на Федералната унија на европски националности (ФУЕН) 2024 ќе се одржи во Хусум, Сојузна Република Германија, 68-от годишен конгрес на Федералната унија на европските националности овој пат, најголемиот состанок на автохтони национални малцинства, и јазични групи во Европа ќе се одржи од 19 до 22 септември 2024 година во Хусум. Овогодинешниот конгрес на Федералната унија на ...

Read More »

Општина Пустец се подготвува за туристичката сезона

Во рамки на отворањето на туристичката сезона, Општина Пустец, во соработка со Управата на заштитените подрачја Корча, ја организира Преспа Фест, на која ќе бидат истакнати вредностите на културата, традицијата и кујната, со учество на фолклорни групи од Преспа и фолклорни групи oд Македонија. Со задоволство ве покануваме на 07.05.2024, во 11:00 часот на Централниот плоштад Пустец, да бидете дел ...

Read More »

Помина повеќе од една година, повеќејазичната табла сe уште не е поставена во Комитетот за национални малцинства

Македонско друштво “Илинден“-Тирана на 31.01.2023 година испрати барање бр. 953/2023 при Комитетот за национални малцинства за поставување на повеќејазичната табела во Комитетот за национални малцинства. На 10.02.2023 година Комитетот за национални малцинства одговори на барањето со бр. 38 дека ќе се земе предвид и помина повеќе од една година, а табелата не е поставена. Повеќејазични табли беа поставени одамна во ...

Read More »

Македонското друштво „Сонце“ од Корча примено во Мрежата за промовирање на јазичната разновидност

Македонското друштво „Сонце“ од Корча стана членка на Мрежата за промовирање на јазичната разновидност, (NPLD) со добиената едногласна поддршка на Генералното собрание, што се одржува во Сантијаго де Компостела, Шпанија, информираше за МИА, Васил Стерјовски, претседател на друштвото. Во своето обраќање на Генералното собрание Стерјовски, меѓудругото посочил дека друштвото е цврсто посветено на застапувањето за македонското малцинство во Албанија, со ...

Read More »

Во финална фаза подготовките за поставување бистата на Гоце Делчев во центарот на Пустец

Се финализираат подготовките за поставување биста на апостолот на македонскиот народ, Гоце Делчев, на плоштадот во Пустец, кој го носи неговото име, информираше за МИА, Васил Стерјовски, претседател на партијата Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, по чија иницијатива се поставува бистата. Сите потребни активности се веќе завршени, деновиве ќе биде поставен постаментот а потоа и бистата, која ќе биде ...

Read More »

Манифест на Федералната унија на европските националности за изборите во ЕУ 

Што очекуваат малцинствата од Европската Унија? Прочитајте го манифестот ФУЕН за изборите во ЕУ! Ние, традиционалните малцинства во Европа, веруваме во Европа која гордо ги чува своите културни богатства, традиции и јазична различност. Федералната унија на европските националности (ФУЕН) и неговите организации членки се залагаат за културно и јазично богата и демократска Европска унија во која напредуваат националните и јазичните ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај, оствари средба со Министер советник Љуфтим Спахиу и Радмила Стојмировска прв секретар

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај, оствари средба со Министер советник Луфтим Спахиу и Радмила Стојмировска прв секретар во Амбасадта на Република Македонија во Тирана. На работната информирав за најновите настани поврзани со актуелната положба на Македонците во Република Албанија, при што беа актуелизирани прашања кои се однесуваат на проблемите на македонско национално малцинство во Република Албанија. Воедно, Спахиу ...

Read More »

 „Со нив пораснав“, Намик Докле напиша 52 легенди од Гора, областа што ги обединува Албанија, Македонија и Косово 

Во Академијата на науките денеска беше промовирана книгата на Намик Докле „Танц со месечината“ со 52 легенди пренесени усно од областа Гора. Писателот на промоцијата собра културни личности, но и клучни фигури на Социјалистичката партија Писателот Намик Докле уште од детството слушал за најубавите девојки „Перите“ од Гора, со кои жена разговарала и го повикувале на орото. Исто како и ...

Read More »

Комисијата за образование и наука на ВМРО-ДПМНЕ беше во посета на Пустец и Корча (ФОТО)

Денес Комисијата за образование и наука на ВМРО-ДПМНЕ беше во посета на Пустец и Корча на состанoк на партијата на слободата на Албанија на покана од партијата. На состанокот беше присутен поранешниот претседател на Албанија и актуелен претседател на Партијата на слободата на Албанија, Илир Мета. Претседателката Весна Јаневска изрази задоволство за соработката, а албанскиот поранешен претседател Илир Мета даде ...

Read More »