Македонци – Албанија

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај оствари средба со Министер советник, Љуфтим Спахиу во Амбасада на Македонија во Тиранa

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај денеска во Амбасада на Република Македонија во Тирана оствари средба со Министер советник г-дин Љуфтим Спахиу. Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај на Министер советник г-дин Љуфтим Спахиу му го честита превземањето на функцијата и му посакал спех на високата дипломатска должност. На работната средба претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, го информираше Министер ...

Read More »

Во општина Пустец само 7 првачиња

Новата учебна 2022/2023 година денеска почна и за основците и средношколците во општина Пустец, област Мала Преспа, Република Албанија. На почетокот на учебната година со учениците  во Пустец беше градоначалникот Пали Колефски кој им посака  среќен почеток и многу успех во совладувањето на наставните единици.  Вам драги ученици и на вашите наставници ви посакувам среќен почеток и успешна учебна година. Посебни честитки до ...

Read More »

Федералната унија на европските националности: Се намалуваат ли јазичните права во ЕУ?

Дојде време за стратегија ширум Европа, која треба да гарантира постојано унапредување и остварување на правата на националните и јазичните малцинства – ова беше заклучокот од јавната конференција „Да дејствуваме против падот на јазичната различност во Европа и за промоција. на националните и јазичните права на малцинствата!“, одржана на 7 септември во Брисел, во Европскиот парламент. ФУЕН на состанокот беше ...

Read More »

Блуши: Македонското малцинство богатство за Албанија

Генералниот секретар на Партијата на слободата, Теди Блуши, денеска престојуваше во Пустец, единствената македонска општина во Албанија. Тој оствари средба со претседателот на огранокот на партијата Панди Јани, како и членови и симпатизери. Во објава на Фејсбук Блуши напиша дека македонското малцинство е богатство за Албанија и оти на средбата разговарале за преземање неопходните мерки за стопирање на депопулацијата на ...

Read More »

Железна црква „Свети Стефан“ во Истанбул изградена од Македонци (ФОТО)

Православната црква „Свети Стефан“ во Цариград позната како Железна црква, која пред 1912 година била изградена со парите на охриѓаните, ресенчаните, велешаните и македонци од егејска македонија. Исто така, малкумина знаат дека во дворот на црквата се погребани многумина познати историски фигури меѓу кои и Партеније Зографски кој бил првиот македонски учебникар, филолог, фолклорист, еден од најистакнатите културни и црковни ...

Read More »

Во Тирана одбележан денот на независноста на Македонија

Вчера во просториите на Македонскиот културно информативен центар во Тирана, Амбасадата организираше пригодна прослава на 8-ми септември, Денот на независноста на Република Македонија. На прославата, меѓу поканетите гости, присуствуваа и претставници од Македонското национално малцинство, македонските друштва, македонската бизнис заедница, но и новодојдените фудбалери кои настапуваат во албанските фудбалски клубови. Во својот пригоден говор амбасадорот Марковски истакна дека патотн по ...

Read More »

Честитка од Македонско друштво “Илинден“-Тирана по повод 8-ми септември Денот на независноста на татковината Македонија 

Македонското друштво “Илинден“-Тирана, упати честитка по повод 8-ми септември денот на „независноста на татковината Македонија“. Во мое лично име и во името на македонското друштво “Илинден“-Тирана ви го честитам 8-ми септември денот на независноста на татковината Македонија. Пред точно 31 години, македонските граѓани покажаа исклучителна демократска зрелост и донесоа одлука со која сите се гордееме и која го трасираше патот ...

Read More »

Изложба на Васил Стерјовски “Македонците во САД – вековен идентитет во континуитет”

Еден од најголемите поборниците за правата на Македонците во Албанија и заштитата на македонскиот идентитет, Васил Стерјовски, во Штип ќе ја претстави  својата изложба насловена “Македонците во САД-вековен идентитет во континуитет”. За МИА тој рече дека изложбата содржи многу документи од архивите на САД за македонската посебност од крајот на XIX и почетокот на XX век. Изложбата е во рамките на ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден”-Тирана, Ѓурѓај ќе учествува на Конгресот на ФУЕН во Берлин

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај ќе учествува на Конгресот на Федералната унија на европски националности, ФУЕН, што ќе се одржи во Берлин од 29 септември до први октомври. Малцинските заедници во меѓународни и регионални конфликти и четирите автохтони национални малцинства и етнички групи во Германија ќе бидат фокусните точки на 66 Конгрес. Најголемиот европски собир на национални малцинства ...

Read More »

Конгресот на Федералната унија на европски националности – 2022 ќе се одржи во Берлин, Сојузна Република Германија

Конгресот на Федералната унија на европски националности (ФУЕН) 2022 ќе се одржи во Берлин, Сојузна Република Германија. Малцинските заедници во меѓународни и регионални конфликти и четирите автохтони национални малцинства и етнички групи во Германија ќе бидат фокусните точки на Конгресот на 66 во Берлин. Најголемиот европски собир на национални малцинства и јазични групи ќе започне на 29 септември со церемонијата на отворањето ...

Read More »