Македонци – Албанија

Одбележани 30 годишниот јубилеј од воспоставување на македонско – албанските односи во Тирана

Во организација на Амбасадата на Македонија, синоќа во Тирана, со прекрасен пијано концерт на познатата пијанистка Ема Попивода беше одбележан 30 годишниот јубилеј од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Северна Македонија и Албанија. Попивода пред дипломатскиот кор, претставниците на македонското национално малцинство, бизнис заедницата и истакнати личности од јавниот живот на Албанија, го изведе уникатниот музички проект ,,Македонски ноктурни”, кој ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден“-Тирана: УКИМ да не ги поткопува изучувањето на македонскиот јазик и развојот на македонистиката на Универзитетот во Тирана

Од формирањето на нашето Друштво во 2009 година, ние, Македонците од Албанија водиме борба за статусот на македонскиот јазик на Факултетот за странски јазици на Универзитетот во Тирана. По 14 години залагања и барања, оваа година, за првпат во историјата се доби работно место за лектор по македонски јазик на Универзитетот во Тирана и прашањето за македонистиката во Албанија стана ...

Read More »

Успешната реставрација на иконите на познатиот Македонски зограф Дичо Зограф се чуват во Национален историски музеј во Тиранa (ФОТО)

Завршена е реставрацијата на три икони од авторот Дичо Зограф: „Свети Атанас“ (1855), „Свети Харалампиј“ (1855) и „Свети Никола “ (1859), коишто се дел од иконостасот во црквата Св. Никола во околината на Елбасан и кои од 1999 година се во фондот на Националниот историски музеј, благодарение на посветената работа на реставраторите на Лабораторијата на Националниот институт за културно наследство ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден“: УКИМ да не ги премолчува фактите за Лекторатот по македонски јазик во Тирана

  Избирањето лектор со кој ќе почне да работи Лекторатот по македонски јазик на Факултетот за странски јазици во Тирана е важно и за нас, Македонците во Албанија. Затоа и ние, македонското друштво „Илинден“ од Тирана, во е-изданието на нашиот весник ја споделивме веста што УКИМ ја објави преку „Фејсбук“, но мораме да реагираме затоа што УКИМ преку таа објава, ...

Read More »

Историски чекор назначена лекторка по Македонски јазик во Тирана иницијативата на Македонскоto друштво “Илинден”-Тирана се рализира за повторно да се отвори Лекторат по македонски јазик на Факултетот за странски јазици при Универзитетот во Тирана

Ректорката на УКИМ, проф. д-р Биљана Ангелова во чест на повторно отворање на Лекторат по македонски јазик на Факултетот за странски јазици при Универзитетот во Тирана, Република Албанија, по повод изборот на д-р Славица Свидерска за лектор по македонски јазик во Тирана. Новоизбраната лекторка, пред ректорката Биљана Англова и пред проф. д-р Кристина Николовска, директорка на МСМЈЛК при УКИМ, изложи ...

Read More »

Честитка од Македонско друштво “Илинден“ за 28 – 29 ноември денот на Независноста и денот на ослободувањето од наци-фашистичката окупација

Честитки по повод 28 ноември денот на независноста на Албанија упати македонското друштво “Илинден”-Тирана. Македонско друштво “Илинден”-Тирана, Ви ги честита 28 ноември Денот на независноста на Република Албанија и 29. ноември 1944 – денот на ослободување од наци-фашистичката окупација. Честито празници, стои во честитката на друштвото потпишана од претседателот Никола Ѓурѓај.

Read More »

Kатастрофална состојба Македонците во село Пасинки областа Голо Брдо без струја

Поради лошите временски услови, со обилни врнежи од снег, ветер и температури до 10 степени под нулата, Македонците во областа Голо Брдо деновиве се соочуваат со веќе познатите проблеми, завеани патишта и прекин во снабдувањето со електрична енергија село Пасинки шест дена без струја. Македонско друштво “Илинден“-Тирана и Македонско друштво “Илинден“-Огранок Голо Брдо го повикува Владата и Општина Булќиза итно ...

Read More »

Патиштата меѓу селата во областа Голо Брдо се исчистија со булдожерот донација од македонската влада

Снежните намети што деновиве го зафатија регионот на Голо Брдо предизвикаа прекин во сообраќајот, оставајќи отсечени повеќе села. Но, за разлика од минатите години, ситуацијата оваа година е поинаква, објави македонската амбасада во Тирана. Тоа благодарение на градежната машина за чистење на снегот, донација од македонската влада, која, како што се оценува,  ја добиле во вистинско време. Имено, административната единица ...

Read More »

Голо Брдо три дена без струја, излез од областа само преку преминот Требиште-Џепиште

Поради лошите временски услови, со обилни врнежи од снег, ветер и температури до 10 степени под нулата, Македонците во областа Голо Брдо деновиве се соочуваат со веќе познатите проблеми, завеани патишта и прекин во снабдувањето со електрична енергија. Поради искинат проводници од тежината на снегот и силниот ветер, веќе три дена има прекин во снабдувањето со електрична енергија. Најавено е ...

Read More »