Македонци

Македонец е кандидат за претседател на Уругвај

На денешните избори во Уругвај имаме и наш, македонски кандидат за претседател на државата. Станува збор за Ернесто Талви, еден од најсериозните кандидати, кој секаде гордо истакнува дека татко му е Македонец од Скопје. BBC пишува за него дека е економист кој завршил во Чикаго, син на имигранти од Македонија и Куба. Tаткото, роден скопјанец, се викал Мануел Талви и ...

Read More »

Стерјовски се приклучи кон пратеничката група “Демократи”

Пратеникот од Македонска алијанса за европска и интеграција (МАЕИ), во албанкиот парламент, Васил Стерјовски, стана дел од пратеничката група”Демократи”. Во оваа пратеничка група се пратеници кои на последните избори биле на кандодатските листи на изборната коалиција на опозициската Демократска партија. Тие ги пополнија местата на пратениците кои ги вратија мандатите во февруари по одлуката на обединетата опозиција за тоа. Пратеничката ...

Read More »

Стерјовски, освари средба со Сузана Шутц, одговорна во Федералната канцеларија за југоисточна Европа во МНР на Германија

Пратеникот од единствената македонска партија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, во албанскиот парламент и претседател на Македонска алијанса за европска интеграција Васил Стерјовски, со претседателката на парламентарната група “Демократи”, Рудина Хајдари во просториите на албанското Собрание оствари средба со амбасадорката Сузана Шутц, одговорна во Федералната канцеларија за југоисточна Европа, Турција и државите на ЕФТА во министерството за надворешни работи ...

Read More »

Лидерот на Македонското движење за човекови права Николов до “експертите” за Преспанскиот: Зошто ги кршите правата на Македонците

Лидерот на Македонското движење за човекови права (ММДЧП) Бил Николов ги прашува таканаречените домашни и странски стручњаци зошто го поддржуваат културниот геноцид на македонскиот народ. Николов им се обраќа на тие што јавно или со премолчување го промовираат или поддржуваат договорот од Нивици. “Би сакал таканаречените „експерти“ кои го поддржуваат анти македонскиот Преспански договор за кршење на човековите права да ...

Read More »

Културна манифестација по повод 75-годишнината од ослободувањето на Мала Преспа од фашистичкиот окупатор

  По повод 75-годишнината од ослободувањето на Мала Преспа од фашистичкиот окупатор, Општина Пустец во соработка со гимназијата „Трајан Ѓорѓиовски и Митре Колевски“-Пустец и основното школо Долна Горица организираше културна манифестација во плоштадот Стерјо Спасе, селото Глобочани. И во овие денови неможеме а да не се потсетиме на сите оние вистински патриоти кои ги положија своите животи за она кое го имаме ...

Read More »

Васил Стерјовски, освари средба со директорот на Државната агенција за катастар, Артан Ламе

  Пратеникот од единствената македонска партија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, во албанскиот парламент и претседател на Македонска алијанса за европска интеграција Васил Стерјовски, на 23.11.2019 година во Тирана, во просторте на Државната агенција за катастар, се сретна со директорот на Државната агенција за катастар, Артан Ламе, меѓу другото, се разговара за легализација и регистрацијата на имотите во Општина Пустец, Мала Преспа ...

Read More »

Честитка од Македонско друштво „Илинден“-Tирана за 23. Октомври денот на Македонската револуционерната борба

Почитувани во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ви го честитаме 23-ти Октомври денот на Македонската Револуционерната Борба. Да е вечен македонскиот револуционерен идеал да го почитуваме и славиме овој голем ден. – стои во честитката потпишана од претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана г. Никола Ѓурѓај и претседателот на разгранокот за Голо Брдо г. Или Халилај.

Read More »

Општина Пустец почна со голема еко-акцијата за чистење на областа Мала Преспа 

Еко-акцијата се одржи денска во село Зрноско во организација на Општина Пустец, расчистување на селото Зрноско од страна на администрацијата на Општина Пустец. Акцијата ќе продолжи и во други села во Општина Пустец Мала Преспа. Општината ги повикува сите жители на Мала Преспа да се приклучат на иницијативата за почисто Општина Пустец. – стои во соопштението на Општина Пустец, Мала Преспа. Oбласта ...

Read More »

Во Осиек ќе се одржи културна манифестација “Ден на Заедницата на Македонците во Република Хрватска“

Во организација на Заедницата на Македонците во Република Хрватска, на 26 октомври 2019 година во 17.30 часот во Домот на Хрватската војска во Осиек, ќе се одржи традиционалната културна манифестација “Ден на Заедницата на Македонците во Република Хрватска“. На манифестацијата ќе настапат МКД “Илинден“ од Риека, МКД “Билјана“ од Задар, МКД “Македонија“ од Сплит, МКД “Охридски бисер“ од Загреб, МКД ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден”-Тирана остро го осудува недемократското и крајно навредливо однесување на бугарските политичари

Македонско друштво “Илинден”-Тирана остро го осудува недемократското и крајно навредливо однесување на бугарските политичари во однос на македонскиот народ и македонскиот јазик. Со своите барања бугарската држава покажува дека воопшто не го заслужува местото кое го доби во европското семејство, на кое му нанесуваат непотребен срам. Однесувањето на Бугарија во однос на Македонците во Пиринска Македонија исто така е доказ ...

Read More »