Македонци

Дванаесетта годишнина на македонскиот весник “Илинден”

Пред точно дванаесет години, на 1. март 2011 година како двоброј (март/април) беше испечатен првиот број од македонскиот весник “Илинден“ како гласило на македонското друштво “Илинден“-Тирана. Изминативе дванаесет години, весникот предизвика голем интерес кај македонската читателска публика во Република Албанија, во татковината Македонија како и меѓу македонската дијаспора во светот. Според бројните дописи кои пристигнуваат на електронската адреса на редакцијата ...

Read More »

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај им врачи благодарници” Илинден” на Попи и Мазнику

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај денеска благодарници “Илинден” им врачи на двајца големи активисти на македонското малцинство во Албанија. Чест ми беше во името на македонското друштво “Илинден”-Тирана лично да им  предадам Благодарница “Илинден” на двајца големи активисти, Јован Попи, по  потекло од село Ербеле, областа Поле, Маќелара и на Кристо Мазнику, поранешен претседател на Комитетот на Македонска ...

Read More »

Партијата Наша Иницијатива ги осудува манипулациите на Софија за Македонците и Бошњаците на Косово како Бугари

Партијата Наша Иницијатива на Косово изразува загриженост по повод ненадејната посета на потпретседателката на Република Бугарија Илијана Јотова на 18 февруари 2023 година и вестите во Бугарија за нејзината посета на Косово. Партијата Наша Иницијатива ја отфрла изјавата на потпретседателката на Република Бугарија Илијана Јотова дека, на Косово живеат околу 15.000 Бугари, мислејќи на Македонците во областа Гора и Призренска Жупа. Партијата Наша ...

Read More »

Македонскиот јазик е во службена употреба во Србија

Министерството за човекови и малцински права и социјален дијалог на Србија по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, 21 февруари, соопшти дека во државата, покрај српскиот, во официјална употреба се уште 12 други јазици на националните малцинства. Во 42 локални самоуправи во официјална употреба се албански, босански, буњевачки, унгарски, македонски, романски, русинскии, словачки, хрватски, црногорски и чешки јазик, а во ...

Read More »

Честитка од Македонското друштво “Илинден“-Тирана по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, 21 февруари, Македонското друштво “Илинден“-Тирана упати честитка до припадниците на македонското национално малцинство во Република Албанија, како и до сите Македонци ширум светот. Честитајќи ви го денешниот ден, сакаме да го истакнеме знаењето и негувањето на мајчиниот македонски јазик за децата од македонското национално малцинство во Република Албанија. Негувањето на мајчиниот ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден”-Тирана упатува остра осуда на бугарската пропаганда меѓу Македонците во областа Гора

Македонско друштво “Илинден”-Тирана го изразува своето жалење затоа што официјална Софија ја продолжува својата антимакедонска пропаганда меѓу Македонците во областа Гора, Република Албанија и во Република Косово, обидувајќи се да ги претстави како “Бугари“. Македонско друштво “Илинден”-Тирана, многупати досега се заслага за вистината, според која Македонците во областа Гора се неотуѓив и нераскинлив дел од Македонскиот народ! Нивната самосвест е ...

Read More »

Меѓу Македонците во Грција: Не се даваме, по државност сме Грци но по националност сме Македонци

Во 2021 година се случија два тажни закопи во Овчарани. Починаа маж и жена, во своите 90 и кусур години возраст. Нивниот син Панајотис на надгробните споменици покрај грчкото им го запиша и македонското име и презиме. Сега покрај името на татко му Јоанис Анастасиадис стои и името Јане Ашлаков, а покрај името на мајка му Дона Анастасиадис стои и ...

Read More »

Едукативен изборен материјал во Албанија и на македонски јазик

Албанската централна изборна комисија, ЦИК, како што најави,  почна со печатење на едукативен изборен материјал и на македонски јазик. Денеска објави плакат со предупредување, поврзан, како што наведува, со тоа што значи изборен криминал. Под наслов изборен криминал- внимание се наведуваат пет дејствија кои претставуваат кривично дело за кои се предвидени затворски казни од три месеци до 8 години. Активната ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден“-Тирана бара од Комитетот за национални малцинства да постави повеќејазична табла

Македонското друштво “Илинден“-Тирана достави барање до Комитетот за национални малцинства на Албанија, да постави повеќејазична табла пред оваа институција, вклучително и на македонски јазик и неговото кирилско писмо. Во барањето доставено до претседателката на Комитетот за национални малцинства, Константина Бежани, бараме таблата пред институцијата да биде повеќејазична, односно освен на албански и англиски името на институцијата да биде и на ...

Read More »

Пораката од „Искра што се измолкнува“ од Горан Стефановски во превод од македонски на албански јазик (ВИДЕО)

Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во рамки на добрата соработка со македонското друштво “Илинден“-Тирана, преку видео-запис ја пренесуваат пораката од неговиот последен есеј „Искра што се измолкнува“ од Горан Стефановски, во превод од македонски на албански јазик. Пораката ја пренесуваат Сабина и Сара Џелили, членки на македонското друштво “Илинден“-Тирана. ...

Read More »