Македонци

Македонските иселеници во Турција никогаш не ги заборавија своите македонски корени

Според Мустафа Кемал Узункаја, здружението на македонските иселеници ЕГЕ во изминативе години има преземено повеќе активности што се насочени кон зачувување на нивните македонски обичаи и култура, како и кон зачувување на македонскиот јазик. Конкретно, споменатото здружение организира бесплатен курс по македонски јазик, кој започна во јануари 2023 година под менторство на г. Ќамуран Арслановски. Речиси сите ученици потекнуваат од ...

Read More »

Градоначалникот на општина Пустец, Пали Колефски потпиша договор со Јапонскиот амбасадор, Такада Митсуки 

Градоначалникот на општина Пустец, Пали Колефски на 01.11.2023 година во просторите на Јапонската амбасада во Тирана  потпиша договор со амбасадорот Такада Митсуки за набавка на машина „Багер“ кое ќе и служи на општина Пустец за потребите на Македонците во областа Мала Преспа. Градоначалникот на општина Пустец, Пали Колефски му се заблагодари на Јапонскиот амбасадорот Такада Митсуки и јапонскиот народ за ...

Read More »

Централен совет на Македонците во Германија: Отворено писмо до канцеларот Олаф Шолц во врска со преговарачката рамка за Македонија

Почитуван господине Сојузен канцелар Шолц, Во врска со понатамошниот тек на преговорите за членство на Република Македонија[1] во ЕУ би сакале да Ве информираме за актуелната состојба и притоа да го изнесеме нашето гледиште. Не радува што неодамна во Берлин го пречекавте премиерот Ковачевски и недвосмислено му ja потврдивте Вашатаподдршка за Македонија на патот кон Европската унија. [1] Со Преспанскиот договор Република ...

Read More »

Македонска алијанса за европска интеграција побара од ИНСТАТ и Мала Преспа да биде опфатена со продолжениот рок за попис

Единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, денеска достави барање до Институтот за статистика, ИНСТАТ, пописот на населението да се продолжи и за подрачјето на Мала Преспа. Доставивме барање до ИНСТАТ од причина што добар дел од жителите се сезонски работници во Македонија и Грција, поради што, сè уште не се контактирани од попишувачите. Се надеваме ...

Read More »

Фатри Фетаху: Горд сум од тоа што сум-Македонец, Бугарија да престане да бара нација и народ таму кадe што нема

Горд сум од тоа што сум и што преставувам-Македонец. Не се срамам и не се кријам, тоа јавно и јасно сум го кажувал и го кажувам. Тоа во нас го всадиле нашите родители а ним нивните и како светост го пренесуваме од генерација на генерација, изјави за Македонски весник Илинден, Фатри Фетаху, дипломиран економист, жител на село Требиште, областа Голо ...

Read More »

Честитка од Македонското друштво “Илинден”-Тирана по повод 23 октомври – Ден на македонската револуционерна борба

Македонското друштво “Илинден”-Тирана по повод празникот 23 октомври – Ден на македонската револуционерна борба,  упати честитка до сите Македонци каде и да се, со искрени желби за мир, благосостојба и подобра иднина. Од името на сите Македонци кои живеат во Албанија, упатуваме честитки, по повод големиот празник, 23 октомври, Денот кога е формирана македонската револуционерна организација, која е олицетворение на ...

Read More »

Историски ден за Македонците во Албанија: Македонскиот јазик за првпат во официјален документ на Федералната унија на европските националности

Федералната унија на европските националности, ФУЕН, за првпат објави документ на македонски јазик. Ова е историски ден за Македонците во Република Албанија. Чувствувам огромно задоволство и радост што брошуратa на работната група на словенските малцинства (АГСМ) при ФУЕН за првпат се објавува и на македонски јазик, информираше Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана. Брошурата содржи информации за 28 малциства во Европа, ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола Ѓурѓај освари средби со преставници на словенските малцинства во Европа

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај за време на 26-тиот семинар на работната група на словенските малцинства во Европа при ФУЕН, што се одржa од 19-ти до 22-ри октомври во Загреб, Хрватска, најголемиот собир на словенските малцинства во Европа. На семинарот присуствува 13 различни малцинства од 11 земји од организации членки на работната група на словенските малцинства во Европа (АГСМ) при ...

Read More »

Македонското друштвото ”Илинден”-Тирана ќе учестува на 26 – ти семинар на работната група на словенските малцинства при ФУЕН

Како е секојдневието на српското малцинство во Хрватска? Со какви предизвици се соочуваат роднините и со какви достигнувања се гордеат? Одговори на овие прашања може да се најдат на овогодинешниот семинар на АГСМ во Загреб, Хрватска. Од 19-ти до 22-ри октомври, Работната група на словенските малцинства при ФУЕН (АГСМ) ќе ве сретне во главниот град на Хрватска на својата 26-та ...

Read More »

Објавена е монографијата „Голобрдскиот говор“ од д-р Дијана Петровска

Во областа Голо Брдо во Албанија говорот на жителите по својот фонолошки систем и граматичка структура влегува во составот на македонскиот дијалектен систем и истиот ја зачувал својата посебност, вели професорката по хуманистички науки и македонистика Дијана Петровска, автор на монографијата „Голобрдски говор“. Авторскиот труд е изработен како резултат на теренско истражување во селата во областа Голо Брдо. На прашањето ...

Read More »