Fjalimi i Nikolla Gjurgjaj, Kryetar i Shoqatës Maqedonase “Ilinden”-Tiranë dhe kryeredaktor i gazetës maqedonase “Ilinden” me rastin e dhjetë vjetorit të numrit të parë të gazetës maqedonase “Ilinden”

Mirëdita

Me këtë rast, është një nder i veçantë të përshëndes:

I nderuar zoti Sasko Tashulov, Ministër Këshilltar në Ambasadën e Republikës së Maqedonisë në Tiranë, Republikа e Shqipërisë

I nderuari zoti Laurentiu Stinga, shef i Zyrës Politike të Prezencës së OSBE -së në Tiranë, Republika e Shqipërisë

I nderuar zoti Aleksei Samsonov, Këshilltar në Ambasadën e Federatës Ruse në Tiranë, Republika e Shqipërisë

I nderuar zoti Robert Gajda, Komisioner për Mbrojtjen nga Diskriminimi

I nderuar zoti Sed Kazanxhiu, Nënkryetar i Komitetit për Pakicat Kombëtare

I nderuar zoti Altin Tola, Administrator i Njësisë Administrative – Ostren, zona Gollobordë

I nderuar zoti Marinko Culafic, Kryetar i Komunitetit Malazez në Republikа e Shqipërisë

E nderuar zonja Elsa Xhelili, Koordinatore e Shoqatës Maqedonase “Ilinden”-Tiranë për Qarkun e Elbasanit

Të nderuar të pranishëm,

Zonja dhe Zotërinj,

Të dashur miq,

Sot shënojmë një jubile të rëndësishëm për popullsinë maqedonase në Republikën e Shqipërisë. Dhjetë vjet më parë, më 1 mars 2011 doli numri i parë i gazetës maqedonase “Ilinden” u botua si një numër i dyfishtë (mars / prill). Gazeta maqedonase “Ilinden” është gazetë e Shoqatës maqedonase “Ilinden”-Tiranë. Për shkak të pandemisë, përkujtimi i ngjarjes nuk mund të zhvillohej në mars, por kjo është arsyeja pse ne e kujtojmë atë sot.

Për dhjetë vjet gazeta ka ngjallur interes të madh tek lexuesit maqedonas në Republikën e Shqipërisë, në atdheun Maqedoni, njëkohsisht dhe në diasporën maqedonase në botë.

Sipas letrave të shumta që arrijnë në adresën e postës elektronike të redaksisë si dhe komunikimit përmes profileve të gazetës në rrjetet sociale me lexuesit, vërejmë se në periudhën dhjetë vjeçare gazeta është rritur në një gazetë serioze, lajmet dhe temat e të cilit gjithnjë e më shumë vinë tek pakica kombëtare maqedonase në Republikën e Shqipërisë.

Gazeta maqedonase “Ilinden” deri më tani ka shtypur 47 numra dhe duke filluar nga marsi 2017, përveç versionit të shtypur, gazeta mund të ndiqet dhe përmes faqes së internet, www.vesnik-ilinden.com

Në atë mënyrë, gazeta jonë u bë e disponueshme për publikun e gjerë, për të gjithë maqedonasit në Shqipëri, rajon dhe të gjithë botën. Nga shtatori 2017 gazeta maqedonase “Ilinden” u standardizua sipas normave ndërkombëtare për revistat e shtypura dhe elektronike me numër ISSN 2522-6282 (në internet) dhe ISSN 2522-4514 (shtypur). Gazeta maqedonase “Ilinden” është dhe pjesë e dy platformave më të mëdha për lajme në Maqedoni www.grid.mk dhe www.daily.mk

Gazeta maqedonase “Ilinden” gjendet gjithashtu në Bibliotekën Kombëtare në Tiranë, në Bibliotekën Kombëtare dhe Universitare “Shën. Kliment Ohridski ”- Shkup, si dhe në Bibliotekën e Akademisë Maqedonase të Shkencave dhe Arteve.

Misioni i gazetës sonë mbetet të inkurajojë dhe promvojë gjuhën dhe identitetin maqedonas në Republikën e Shqipërisë. Ne mbetemi të sigurt se veprimtaritë tona do të mbështeten në mënyrë adekuate nga institucionet shtetërore të Shqipërisë dhe Maqedonisë, si dhe nga maqedonasit në të gjithë botën.

Redaksia e gazetës maqedonase “Ilinden” shprehë mirënjohje për të gjithë bashkëpunëtorët e saj, të cilët ndihmuan në konceptimin e përmbajtjes tematike dhe vizive të gazetës. Gazeta maqedonase “Ilinden” jep një kontribut të madh për ngritjen e çështjeve me interes për maqedonasit në Republikën e Shqipërisë, dhe vazhdimisht punon për mbrojtjen dhe afirmimin e identitetit etnik, gjuhësor, kulturor dhe traditave kombëtare të Maqedonasve në Republikë e Shqipërisë.

Me këtë rast, në emër të redaksisë së gazetës “Ilinden” falënderoj të gjithë bashkëpunëtorët e mi, të cilët me vetëmohim ndihmuan në konceptimin e përmbajtjes tematike dhe vizuale të gazetës, veçanërisht përpunimit kompjuterik të Trimax – Tiranë, si dhe shtypshkronjën Abazi – Tiranë.

Falënderime të veçanta për zotin Bill Nikolov, President i Lëvizjes Ndërkombëtare Maqedonase për të Drejtat e Njeriut nga Kanadaja që mundësoi që gazeta maqedonase “Ilinden” të bëhet zëri i maqedonasve në Shqipëri.

Në të njëjtën kohë, redaksia shprehë mirënjohje për lexuesit besnikë për interesin e treguar për përmbajtjen e ofruar nga gazeta.

Gazeta maqedonase “Ilinden” sot feston punën dhe ekzistencën e saj dhjetëvjeçare, ndërsa për arritjet e saj ja lëmë më shumë të tregoj historia.

Faleminderit për vëmendjen.

Advertisement