Иран реагира на засолнувањето на 3 илјади муџахедини во Албанија

Иранската влада упати остри критики на адреса на Албанија и земјите кои стојат зад засолнувањето на три илјади муџахедини во Албанија. Иран испратил реакција и до ЕУ бидејќи претходно преку писмо 32 европратеници побараа заштита на муџахедините.

,,Муџахедините се дел од иранската демократска опозиција МЕК поради што Европскиот парламант до сега има усвоено неколку резолуции со кои се бара заштита на хуманитарните права на муџахедините“, стои во писмото на ЕУ и се додава дека засолнувањето е од хуман карактер.

Официјална Тирана по барање на САД, во неколку фази ги засолни наведените граѓани на Иран, кои таму како опозиција беа на удар на тамошната власт.