Македонско друштво “Илинден“-Тирана се приклучи во иницијативата малцинство SafePack

 

Македонско друштво “Илинден“-Тирана се приклучи во иницијативата малцинство SafePack. Кампањата за иницијативата малцински SafePack, започна во петокот вечер во замокот Bonțida Bánffy. Повеќе од 400 луѓе од сите страни на Европа учествуваа на настанот организиран како дел од Конгресот на Федералната унија на европските националности (ФУЕН).

Ханс Хајнрих Хансен, претседател на иницијативата малцински SafePack започна својот говор со читање писмото на Франс Тимерманс, потпретседателот на Европската комисија известува иницијаторите дека иницијативата малцински SafePack е регистрирана. Се надевам дека оптимизмот, кои нè доведоа до тука ќе победи – изјави поранешниот претседател на Федералната унија на европските националности (ФУЕН).

“Унгарците во Романија сакаат да се чувствуваат како дома во Европа, дури и ако еден дел од општеството е нетолерантно кон повеќејазичноста и разновидноста дека ние, малцинства, претставуваат.” – изјави Лорант Винце претседател на Федералната унија на европските националности (ФУЕН) .

Јужна тиролски потпретседател, Даниел Алфреидер изјави: собирање на 1 милион потписи не е лесна задача. Секој еден од нас треба да ги убеди луѓето во сопствената земја да се покаже солидарност.  Ние треба да се соберат 1 милион потписи во рок од една година.

Свој потпис даде и претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана Никола Ѓурѓај, потписите беа симболично напишани на голем картата на Европа за да покаже дека Федералната унија на европските националности (ФУЕН) смета на секоја европска држава за време на кампањата на петицијата, со цел да се соберат еден милион потписи, успехот на иницијативата малцински SafePack. Иницијативата за малцинствата кои ќе се постават на терен работат за законска рамка на ниво на ЕУ за заштита на правата на малцинствата, координирана кампања во Европската унија ќе биде лансирана во септември.

 

Advertisement