Русија бара од СЗО брза регистрација на руската вакцина против ковид-19

Рускиот фонд за директни инвестиции испрати барање до Светската здравствена организација за забрзана постапка за регистрација и преквалификација на вакцината против корона вирусот „Спутник В“. Програмата за обука на ООН е единствената глобална програма за осигурување на квалитетот на медицинските производи. Координатор на програмата е СЗО. Организацијата го проценува квалитетот, безбедноста и ефикасноста на препаратот. Под услов да ги исполнува барањата и стандардите, лекот е вклучен во списокот што го користат меѓународни организации и земји за контрола на набавката на лекови на големо.

Во услови на пандемија, забрзаната регистрација на вакцината ќе овозможи да се направи препарат што е достапен за целиот свет за пократок временски период во споредба со обичните процедури. Вакцината „Спутник V“, произведена од Институтот за научно истражување „Гамалеја“, на 11 август доби потврда за регистрација од руското Министерство за здравство, со што стана првата регистрирана вакцина против вирусот корона во светот. Во моментов, тековите за пост-регистрација на вакцината се во тек, во кои учествуваат 40 илјади волонтери.