Tag Archives: 2023

Божикно послание на г.г.Анастас, архиепископ на Тирана, Драч и цела Албанија

† Анастас Јанулатос Поглавар на Албанската автокефална православна црква г.г.Анастас, архиепископ на Тирана, Драч и цела Албанија Божик 2023 година ТРПЕНИЕ ПОЛНО СО НАДЕЖ “Да продолжиме со трпение напред во битката што не очекува…“  (Евр. 12:1) Еве, Христос се роди, пофалете го! Божиќ, кулминирачката христијанска прослава, не е само повод за размена на честитки и подароци, за семејна топлина, за забава ...

Read More »

Македонија: Неформална вечера на Министерскиот совет на ОБСЕ во Скопје

Неформалната вечера на министрите за надворешни работи кои учествуваат на 30. Министерски совет на ОБСЕ, чиј домаќин е шефот на дипломатијата на Македонија и претседавач на ОБСЕ Бујар Османи. Скопје, 29 ноември 2023. Во Скопје вечерва ( на 29 ноември ) почна неформалната вечера на министрите за надворешни работи кои учествуваат на 30. Министерски совет на Организацијата за безбедност и ...

Read More »

Kатастрофална состојба Македонците во село Пасинки областа Голо Брдо без струја

Поради лошите временски услови, со обилни врнежи од снег, ветер и температури до 10 степени под нулата, Македонците во областа Голо Брдо деновиве се соочуваат со веќе познатите проблеми, завеани патишта и прекин во снабдувањето со електрична енергија село Пасинки шест дена без струја. Македонско друштво “Илинден“-Тирана и Македонско друштво “Илинден“-Огранок Голо Брдо го повикува Владата и Општина Булќиза итно ...

Read More »

Патиштата меѓу селата во областа Голо Брдо се исчистија со булдожерот донација од македонската влада

Снежните намети што деновиве го зафатија регионот на Голо Брдо предизвикаа прекин во сообраќајот, оставајќи отсечени повеќе села. Но, за разлика од минатите години, ситуацијата оваа година е поинаква, објави македонската амбасада во Тирана. Тоа благодарение на градежната машина за чистење на снегот, донација од македонската влада, која, како што се оценува,  ја добиле во вистинско време. Имено, административната единица ...

Read More »

Голо Брдо три дена без струја, излез од областа само преку преминот Требиште-Џепиште

Поради лошите временски услови, со обилни врнежи од снег, ветер и температури до 10 степени под нулата, Македонците во областа Голо Брдо деновиве се соочуваат со веќе познатите проблеми, завеани патишта и прекин во снабдувањето со електрична енергија. Поради искинат проводници од тежината на снегот и силниот ветер, веќе три дена има прекин во снабдувањето со електрична енергија. Најавено е ...

Read More »

Медицинските сестри, ветеринарните хирурзи, акушерките и фармацевтите ќе имаат признаени дипломи во земјите од Западен Балкан

Професионалните квалифации и универзитетските дипломи на медицинските сестри, ветеринарните хирурзи, акушерките и фармацевтите отсега ќе бидат признаени во сите земји од Западен Балкан. Ова е резултат на договорот што го потпишаа лидерите на земјите од Западен Балкан на Самиот на Берлинскиот процес во Тирана. Од потпишувањето на Договорот за признавање на квалификациите на медицинските сестри, ветеринарните хирурзи, акушерките и фармацевтите. ...

Read More »

За безбедноста на Самитот на Берлинскиот процес во Тирана ќе се грижат над 1.600 албански полицајци и гардисти

Албанската полиција и Националната гарда се подготвени да го гарантираат јавниот ред и мир и безбедноста пред, за и по одржувањето на Самитот на Берлинскиот процес што на16 октомври ќе се одржи во Тирана, изјави денеска заменик директорот на државната полиција, Сокол Бижга. Во присуство и на претставник на гардата, тој ги презентираше мерките, кои опфаќаат посебен режим на сообраќај, ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана за време на конгресот освари средби со преставници на ФУЕН

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај учествува на Конгресот на Федералната унија на европски националности (ФУЕН), што ќе се одржи во Печ, Унгарија од 7 до 10 септември 2023 година. Присутни се околу 200 учесници од 26 земји и 50 организации членки на ФУЕН ќе разменат мислења за актуелните случувања во политиката на малцинствата. Претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, Никола ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден”-Тирана, Ѓурѓај учествува на 67 конгресот на Федералната унија на европски националности во Печ, Унгарија

Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај учествува на Конгресот на Федералната унија на европски националности (ФУЕН), што ќе се одржи во Печ, Унгарија од 7 до 10 септември 2023 година. Присутни се околу 200 учесници од 26 земји и 50 организации членки на ФУЕН ќе разменат мислења за актуелните случувања во политиката на малцинствата. Кулите на катедралата, земјоделството, реките, виното ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво “Илинден”-Тирана, Ѓурѓај ќе учествува на Конгресот на ФУЕН во Печ, Унгарија

 Претседателот на македонското друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај ќе учествува на Конгресот на Федералната унија на европски националности (ФУЕН), што ќе се одржи во во Печ, Унгарија од 7 до 10 септември 2023 година. Кулите на катедралата, земјоделството, реките, виното и секако градот на многу малцинства сето тоа го карактеризира градот Печ, каде што ќе се одржи нашиот 67-ми конгрес на Федералната унија ...

Read More »