Tag Archives: изложба

Македонија: Изложбата „По трагите на Св. Кирил и Методиј“ на Павол Демеш од Словачка во Кратово

На ден 22 февруари 2019 година беше отворена изложбата на Павол Демеш од Братислава, Република Словачка „По трагите на Св. Кирил и Методиј“ во градот Кратово по повод денот на Св. Новомаченик Ѓорѓи Кратовски (патрон и заштитиник на градот) во соработка со амбасадата на Република Словачка. Настанот се одржа во репрезентативните простории на музејот на градот Кратово. Изложбата ја отвори градоначалникот ...

Read More »

Демократската партија: Граѓаните без струја, Рама си отвора изложба во Берлин

Демократската партија во Албанија денес рече дека премиерот Еди Рама го нарушил мандатот откако отворил самостојна изложба во Берлин. Парламентарката Албана Вокши изјави дека чинот на Рама, кој лично присуствуваше на отворањето на неговата излкожба, е „кршење на законот и тоа во време кога повеќето Албанци живеат во мизерни услови“. Таа додаде дека во услови на зимски студ, Тирана и ...

Read More »

Музејот на градот Скопје со изложба во Истанбул

Музејот на градот Скопје ќе се претстави во културниот центар „ИББ Али Емири Ефенди“ во Истанбул, Турција со изложбата „Скопски материјални и духовни проблесоци“ од авторите Драгица Живкова и Игор Кузманоски, и Климе Коробар, како нејзин комесар. Изложбата се состои од 33 паноа со фотографски прикази на артефакти од средновековниот и турскиот период што потекнуваат од поширокиот простор на Скопската ...

Read More »

Ликовна изложба на македонските уметници Емилија и Стојче Тоциноски во Задар

  Во Задар, Хрватска, во атрактивниот галериски простор на Научната библиотека, отворена е ликовната изложба:”У залјеву мора “ на македонските ликовни уметници, уметничката и брачна двојка – Емилија и Стојче Тоциновски, единствените во Македонија и пошироко кои создаваат како ликовно дуо. Организатор на изложбата е Заедницата на Македонците во Репоблика Хрватска, за Задарската жупанија – “Биљана”, додека на отворањето, пред ...

Read More »

Првата самостојна изложба на младата Сара Длака

Првата самостална изложба на младата уметница од Лабин, Хрватска е отвопрена на 06.12.2017 година во Галеријата „КО-РА“ во Скопје, Македонија. На изложбата има претставено 15 творби во бакропис, линорез и комбинирана техника. Сара Длака е родена 1987 година во Пула, Хрватска, по мајка е Македонка се Завршила Средно училиште за примената уметност и дизајн – одсек сликарски дизајнер во Пула. ...

Read More »

Уметникот Рамазан Мемиши од село Орешек областа Гора отвори изложба на слики (ФОТО)

На 01 септември 2017 во галериата “Кало” во Тирана се отвори изложба на слики од уметникот Рамазан Мемиши од село Орешек областа Гора.  Сите обожаватели на сликарството се добредојдени да присуствуват додека трае прекрасната изложба на уметникот Рамзан Мемиши. Како што музиката се слуша, така и сликата не може да се раскаже, треба да се погледне. Изложбата ќе биде поставена до ...

Read More »

Oтворена изложбата „Охридски филиграни” во Софија

Пред бројна публика, претставници на дипломатскиот кор, културни работници и бројни познати јавни личности, синоќа во Софија беше отворена изложбата „Охридски филиграни”. Софиската публика покажа исклучителен интерес за оваа старо занаетско мајсторство специфично за Република Македонија, претставено преку 35 ракотворби од авторката Мирјана Николоска од Охрид. Изложбата ја отвори директорот на КИЦ на Република Македонија, Васко Шутаров.

Read More »