Tag Archives: Македонија

Балкански „Мини-Шенген“: Договорени десет мерки меѓу Македонија, Албанија и Србија

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, заедно со Претседателот на Република Србија Александар Вучиќ и со премиерот на Република Албанија Еди Рама, на трилатерална средба во Охрид одржана на 09.11.2019 година на која разговараа и ја утврдија декларацијата со листа на приоритети и мерки за подобрување на регионалната соработка. Листа на приоритети и мерки: 1. Патување на државјани ...

Read More »

Македонија: Премиерите Заев и Рама и Претседателот Вучиќ на трилатерална средба во Охрид

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, заедно со Претседателот на Република Србија Александар Вучиќ и со премиерот на Република Албанија Еди Рама, во пресрет на состанокот на лидерите од Западен Балкан што ќе се одржи утре, во недела на 10 ноември, одржаа трилатерална средба на која разговараа и ја утврдија декларацијата со листа на приоритети и мерки за ...

Read More »

Во Солун одржан марш за 50.000 убиени солунски Евреи

  Граѓаните на Солун, Егејска Македонија денеска со „тивкиот марш“ оддадоа почит на околу 50.000 Евреи од тој град, кои беа убиени за време на холокаустот во Втората светска војна. Според грчката новинска агенција АНА, жителите на Солун, Егејска Македонија се одѕвале на повикот на организаторите и учествувале на церемонијата во која биле вклучени марш за еврејските жртви и читање ...

Read More »

Дичо Зограф и неговото дело заслужуваат музеј

Сашо Цветковски, научниот советник во истражувачкиот центар за културно наследство „Цветан Грозданов“ при МАНУ, вели дека сѐ уште не е целосно истражен големиот опус на Дичо Зограф, нашиот најзначаен зограф од времето на преродбата. Цветковски укажува дека тоа го покажале и излагањата на неодамнешниот научен собир, каде што беа презентирани нови и досега непознати идентификации на иконите на Дичо На ...

Read More »

Стерјовски освари средба со Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев

  Пратеникот од единствената македонска партија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, во албанскиот парламент и претседател на Македонска алијанса за европска интеграција Васил Стерјовски, освари средба со Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев. На средбата е изразена благодарност за поддршката на премиерот Заев и на Владата, на македонското национално малцинство во Албанија што резултира со повеќе придобивки коишто ...

Read More »

„Алкалоид“ додели 42 студентски стипендии

  Фондацијата „Трајче Мукаетов“ дванаесетта година по ред им доделува стипендии на студенти на Фармацевтскиот и на Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје. Годинава, доделени им се 42 нови стипендии на 22 студенти на Фармацевтскиот и на 20 студенти на Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Скопје,. Во согласност со објавениот јавен конкурс изборот ...

Read More »

Македонија: Собранието ќе се распушти на 11 февруари

Собранието ќе биде распуштено на 11 февруари по што ќе бидат распишани предвремените парламентарни избори, кои треба да се одржат на 12 април. На средбата со новинарите, претседателот на Собранието, изјави дека изборите треба да се одржат во рок од 60 дена од распуштањето на законодавниот дом. Потоа, како што посочи Џафери, нема да има можност за ратификација на протоколот ...

Read More »

Македонија: Се воведува хеликоптерски итен медицински систем

Владата на Македонија денска на седница д ја усвои информацијата за спроведената постапка за избор на најповолна понуда за воспоставување Јавно приватно партнерство (ЈПП) за формирање современа организација-платформа како ефикасен носител на хеликоптерскиот итен медицински систем во Република Македонија (ХЕМС) и хеликоптерските услуги за пребарување и спасување (САР) и ја прифати Предлог-Одлуката за избор на приватен партнер за оваа дејност ...

Read More »

Македонија: Егејска семакедонска вечер во Штип

Во организација на Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија “Мирка Гинова” од Штип, а по повод денот на ослободувањето на градот Штип, на 9 ноември годинава, сабота, во Штип ќе се одржи Егејска семакедонска вечер. Егејската семакедонска вечер ќе се одржи во ресторан “Астибо Плаза” со почеток во 19 часот. Егејската семакедонска вечер нуди богата културно-уметничка програма во ...

Read More »

Национален ансамбл за народни игри и песни на Македонија “Танец” осови Гран при награда во Париз

На Меѓународниот фестивал на уметностите “Les Etoiles De Paris” во конкуренција на 350 учесници, оркестарот на „Танец” под водство на Дарко Илиевски ја освои апсолутната награда на целиот натпревар, Гранд прито. Настапот на оркестарот беше проследен со аплаузи на отворена сцена и беше испратен со овации. Национален ансамбл за народни игри и песни на Македонија “Танец” претставува симбол на македонскиот фолклор, ...

Read More »