Tag Archives: Македонско друштво “Илинден“-Тирана

Македонско друштво “Илинден“-Тирана потпиша Меморандум за соработка со Централниот совет на Македонците во Германија

Македонско друштво “Илинден“-Тирана од Република Албанија преставувано од претседателот г-дин Никола Ѓурѓај, потпишаа Меморандум за соработка со Централниот совет на Македонците во Германија од Сојузна Република Германија преставувано од претседателот г-дин Роберт Кленкоски, со цел промоција на македонските национални, традиционални и историски вредности (македонска култура, македонски јазик, традиции, фолклор) на национално и меѓународно ниво. Двете Здруженија покажаа интерес за градење на ...

Read More »

Нова Македонија: Репортажа за иницијативата на македонското друштво “Илинден“-Тирана за повторно отворање на Лекторатот по македонски јазик на Факултетот за странски јазици во Тирана

Иницијативата за повторно отворање на Лекторатот по македонски јазик на Факултетот за странски јазици во Тирана, кој запрел со работа пред нешто повеќе од десет години, почна во декември минатата година, на состанок на МСМЈЛК при УКИМ и македонското друштво „Илинден“ од Тирана. Лекторат по македонски јазик на Универзитетот во Тирана е повеќе од потребен. Несомнено постои огромен интерес за ...

Read More »

Честитка по повод Свети Кирил и Методиј од Македонско друштво “Илинден“-Тирана

По повод 24 Мај, Денот на словенските просветители Светите Кирил и Методиј, македонското друштво “Илинден“-Тирана упати честитка до Поглаварот на МПЦ- ОА, архиепископот г.г.Стефан и до сите Македонци каде и да се. Дозволете ми во мое лично име, во име на друштвото и на сите Македонци во Албанија, Вам лично, на Вашето свештенство и на сите православни верници, да ви ...

Read More »

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана оствари работна средба со државниот секретар во Министерството за надворешни работи

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, г-дин Никола Ѓурѓај во Министерството за надворешни работи на Македонија оствари средба со г-дин Филип Тосевски, државен секретар во Министерството за надворешни работи на Македонија. На работната средба претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, го информира г-дин Филип Тосевски за најновите настани поврзани со актуелната положба на Македонците во Албанија, при што беа актуелизирани прашања кои се однесуваат ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден“-Тирана почна кампања „Главата горе – изјасни се дека си Македонец“

Македонско друштво “Илинден“-Тирана, пред престојниот попис на населението во Албанија, почна кампања под мотото „Главата горе – изјасни се дека си Македонец “. Во повикот кој попладнево го објави, друштвото ги повикува сите Македонци во Албанија да се „изјаснат дека се Македонци и да го зачуваат својот македонски идендитет“. Ги повикуваме Македонците во Голо Брдо, Мала Преспа, Гора, Врбник, како ...

Read More »

Честитка од Македонското друштво “Илинден“-Тирана по повод Фитер Бајрам

Македонското друштво “Илинден“-Тирана упати честитки по повод големиот муслимански празник Фитер Бајрам. Почитувани верници со исламска вероисповед во Република Албанија, во нашата матична земја Македонија и во целиот свет, честитки по повод големиот празник Фитер Бајрам. Нека е честит и вековит. Ваквите големи празници не потсетуваат дека без разлика на потешкотиите кои ни се издигнуваат како животни препреки, секогаш треба да чекориме по ...

Read More »

Честитка од Македонско друштво “Илинден“-Тирана по повод големиот христијански празник Воскресението Христово – Велигден

Среќен Воскресението Христово – Велигден Христос Восресна! Навистина Воскресна! Почитувани Православни верниците во Република Албанија и во целиот свет во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана ви го честита Воскресението Христово – Велигден со желба да го славите во текот на многу следни години. Како православни верници, Велигден нè потсетува на моќта на Христовото Воскресение, аво нас ја буди надежта која ...

Read More »

Македонците од Голо Брдо и Мала Преспа ќе го бодрат ФК Вардар

Навивачи на Вардар од Скопје на фудбалскиот клуб Вардар изготви две знамиња со имињата на Голо Брдо и Мала Преспа во боите на Вардар. Во соработка со Македонско “друштво Илинден”-Тирана и единствената партија на Македонците во Република Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, знамињата се предадени на генералниот координатор на Македонско “друштво Илинден”-Тирана за Македонија, Ламбе Шатровски и членот на Извршниот ...

Read More »

Министерството за култура на Република Албанија одлучи да не прифати проект од интерес на Македонците во Република Албанија

Македонско друштво “Илинден“-Тирана изразува незадоволство од Одлуката на Министерството за култура на Република Албанија според која не е прифатен единствениот проект предложен од Македонско друштво “Илинден“-Тирана. Имено, повикот за финансирање на проекти беше објавен од Министертвото за култура на Република Албанија на 25 јануари 2023 и траеше до 25 фебруари 2023 година. На повикот се јави Македонското друштво “Илинден”-Тирана со ...

Read More »