Tag Archives: Македонско друштво “Илинден“-Тирана

Македонско друштво „Илинден“-Тирана одбележа 11 години од формирањето

Македонското друштво „Илинден“ со седиште во Тирана, денеска одбележува единаесет години од формирањето, период во кој заедно со огранокот за Голо Брдо дале голем придонес во евидентирањето и надминувањето на голем број прашања во интерес на Македонците во Албанија. -Континуирано работиме на заштитата на етничкиот, јазичниот, културниот идентитет и националните традиции на Македонците во Албанија. Една од задачите на дрштвото ...

Read More »

Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана додели Благодарница “Илинден” и Награда “Илинден” по повод единаесетгодишнината

Претседателот на Mакедонско друштво “Илинден“-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај, по повод единаесетгодишнината од основањето и плодната работа на друштвото, донесе одлука да додели Благодарници “Илинден” и Награда “Илинден”. Благодарницата и наградата се дава на лица за нивните особени заслуги за  ангажман и перманентните активноси во насока на зачувување и одржување на македонскиот идентитет на припадниците на македонското национално малцинство во Албанија. ...

Read More »

Интервју за весникот Нова Македонија: Претседател на Македонско друштво “Илинден”-Тиранa Никола Ѓурѓај

Фото: Маја Јаневска-Илиева Што значи за Македонците сѐ уште нефункционалниот закон за заштита на националните малцинства во Албанија, кој две години никако не може да профункционира? Ќе има ли унапредување на статусот на Македонците во оваа соседна држава? Зошто Македонците во Албанија се само делумно задоволни од најавените промени со Законот за националните малцинства во Албанија? Каква е улогата на ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден”-Тирана го актуелизира барањето за формирање општини Голо Брдо и Гора

Македонско друштво „Илинден”-Тирана и огранокот за Голо Брдо повторно го актуелизира барањето на македонската заедница поврзано со територијалната поделба во Албанија и формирањето две општини Голо Брдо и Гора. Тоа поради фактот што со законот за територијална поделба усвоен од парламентот во Тирана во 2014 година се покажа дека новата административна поделба е нефункцонална и е на шетата на граѓаните,на ...

Read More »

Честитка по повод Св.Василиј – Василица и Стара нова година од Македонското друштво „Илинден“-Тирана

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ви честита Св.Василиј – Василица и Стара Нова година 2020 година со желба за многу лични успеси и бериќетна година! –стои во честитката потпишана од претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана Никола Ѓурѓај и претседателот на разгранокот за Голо Брдо Или Халилај.

Read More »

Честитка од Македонско друштво „Илинден“-Tирана по повод Св.Наум Охридски 

Почитувани Македонци и Македонки во Република Албанија и насекаде во светот, македонско друштво „Илинден“-Тирана упатуваме искрени честитки по повод Св. Наум Охридски, да го почитуваме и славиме овој голем ден – стои во честитката потпишана од претседателот на друштвото Никола Ѓурѓај.

Read More »

Честитка од Македонско друштво “Илинден”-Тирана за Божик и Нова Година 2020

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ви честита Божик и Нова Година 2020 година, со желба за многу лични успеси и бериќетна година! – стои во честитката потпишана од претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана Никола Ѓурѓај и претседателот на разгранокот за Голо Брдо Или Халилај.

Read More »

Во Тирана утре ќе се одржи научна конференција „ 75 години образование на мајчин македонски јазик во Албанија” 

Во организација на единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, утре во Тирана ќе се одржи научна конференција „75 години образование на мајчин македонски јазик во Албанија”. На конференцијата со свои излагања ќе настапат Македонци од Албанија. Исто така, во рамки на конференцијата ќе има и изложба со фотографи и книги пишувани на македонски јазик од ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден”-Тирана повторно го актуелизира барањето граничниот премин Џепиште –Требиште да функционира 24 часа

Македонско друштво „Илинден”-Тирана и огранокот за Голо Брдо повторно побараа од владите во Скопје и во Тирана, граничниот премин Џепиште – Требиште во близина на Дебар да функционира 24 часа. Во соопштението на друштвото се наведува дека повеќе од неопходно е овој премин, кој е отворен во мај 2013 година, да функционира 24 часа. Владите на Македонија и на Албанија ...

Read More »

Честитка од Македонско друштво „Илинден“-Tирана за Св.Климент Охридски

Почитувани во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ви го честитаме Св.Климент Охридски. Св.Климент Охридски се упокоил мирно во Охрид, на 8 август 916 година. Неговите мошти се чуваат во охридската црква Св. Климент во Охрид, Македонија. – стои во честитката потпишана од претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана г-дин Никола Ѓурѓај и претседателот на разгранокот за Голо Брдо ...

Read More »