Tag Archives: Македонско друштво “Илинден“-Тирана

Честитка од Македонско друштво “Илинден“-Tирана за најголемиот Македонски празник Илинден

Слика: Излет на Македонците во Тирана во 1937 година Почитувани Македонци и Македонки во Република Албанија и насекаде во светот, од име на македонско друштво “Илинден” најсрдечно Ви го честитаме Денот на Републиката, втори август и двата историски Илиндена, 119 години од Илинденското востание и 78 години од Првото заседание на АСНОМ. Нека ни е честит националниот празник Илинден и ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден“-Тирана потпиша Меморандум за соработка со ракометниот клуб “Енхалон“ од Струга

Македонско друштво “Илинден“-Тирана, преставувано од претседателот г-дин Никола Ѓурѓај, потпишаа Меморандум за соработка со ракометен клуб “Енхалон“ од Струга, преставувано од претседателот г-дин Дејан Костески, со цел заедничка промоција на спортот на национално и меѓународно ниво. Двете Здруженија покажаа интерес за градење на партнерство во спроведување на конкретни проектни активности со намера да ги реализираат заедничките цели преку взаемни проекти. ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден”-Тирана се надева на подобри политики во Албанија во полза на малцинствата

Македонско друштво “Илинден”-Тирана го поздрави отворањето на преговорите на Албанија со Европската Унија, со очекување на „подобри политики во полза на малцинствата”. Го поздравуваме отворањето на преговорите на Република Албанија со ЕУ, што е во корист на сите граѓани, бидејќи европската перспектива на Република Албанија е перспектива на иднината. Ова треба да ја охрабри албанската Влада и другите актери компетентни ...

Read More »

Честитка по повод Курбан Бајрам од Македонското друштво “Илинден“-Tирана

Почитувани верниците со Исламска Вероисповед во Република Албанија и во целиот свет во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана ви честита Курбан Бајрам, со желба за многу лични успеси и бериќетна година – стои во честитката потпишана од претседателот на друштвото Никола Ѓурѓај.

Read More »

Mакедонско друштво “Илинден”-Тирана доби ИТ опрема од “Донирај компјутер“  

  Неколку години по ред, вниманието на македонската и светската јавност го привлекува една акција наречена “Донирај компјутер“. Тоа е самоиницијативна акција од г-динот Борче Стаменов од Кавадрци, Македонија за прибирање половни компјутери, нивно репарирање и донирање на граѓани од ранлива категорија, aкцијата беше започната во 2016 година. Оваа акција беше од голема полза за децата од ранливите категории во ...

Read More »

Еуропеада 2022 официјално се отвори во Корушка во организација на Федералната унија на европските националности – ФУЕН

Фото: László Mihály – FUEN Очекувањето не можеше да биде поголемо: „Тешко дека можеме да веруваме дека навистина почнува сега“, рече Марко Лоибнегер, шеф на локалниот организациски комитет на Еуропеада 2022 во Каринтија/Крошка, на Европското фудбалско првенство на автохтоните национални малцинства. На фантастично време, претставниците од политиката и медиумите, како и лидерите на тимот се сретнаа во Сент Канзиан директно на брегот ...

Read More »

Претседателот на македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај и генералниот координатор на друштвото за Македонија, Ламбе Шатровски оствариа средба со Директорот на КОВЗРГ, Даријан Сотировски 

Претседателот на македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај и генералниот координатор на друштвото за Македонија, Ламбе Шатровски оствариа средба со Директорот на КОВЗРГ, г-дин Даријан Сотировски. На работната средба претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, го информираше г-дин Даријан Сотировски за најновите настани поврзани со актуелната положба на Македонците во Република Албанија, при што беа актуелизирани прашања кои се однесуваат на проблемите на македонско национално малцинство ...

Read More »

Честитка по повод Свети Кирил и Методиј од Македонско друштво “Илинден“-Тирана

По повод 24 Мај, Денот на словенските просветители Светите Кирил и Методиј, македонското друштво “Илинден“-Тирана упати честитка до Поглаварот на МПЦ- ОА, архиепископот г.г.Стефан и до сите Македонци каде и да се. Дозволете ми во мое лично име, во име на друштвото и на сите Македонци во Албанија, Вам лично, на Вашето свештенство и на сите православни верници, да ви ...

Read More »

Претседателот на македонско друштво “Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај оствари средба со Борче Јовчески градоначалникот на Општина Прилеп

Претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, Никола Ѓурѓај денеска оствари средба со Борче Јовчески, градоначалникот на Општина Прилеп. На работната средба претседателот на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана, го информираше Борче Јовчески за најновите настани поврзани со актуелната положба на Македонците во Република Албанија, при што беа актуелизирани прашања кои се однесуваат на проблемите на македонско национално малцинство во Република Албанија. Низ дискусијата, Борче Јовчески покажа исклучителен интерес ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден“-Тирана упати честитка по повод верскиот празник Велигден до поглаварот на МПЦ – ОА г.г. Стефан

Македонското друштво “Илинден“-Тирана упати честитка по повод верскиот празник Велигден до поглаварот на МПЦ – ОА г.г. Стефан и до православните верници. Имам чест од име на македонското национално малцинство во Албанија преку друштвото “Илинден”-Тирана да ја упатам оваа велигденска честитка до Вашето блаженство, до Синодот на нашата македонска Архиепископија, сите митрополии, епископии и епархии, до свештенството и до сите православни ...

Read More »