Tag Archives: состанок

Македонија: Дводневен состанок на мрежата на Националните превентивни механизми на ЈИЕ

Мрежата на Националните превентивни механизми на Југоисточна Европа, чиј претседавач годинава е Народниот правобранител на Република Македонија, денеска и утре во Скопје ќе го одржи вториот состанок. На состанокот учесниците ќе ги споделат искуствата на тема „Специфични потреби на децата во местата за задржување: состојби и предизвици“. Настанот финансиски е поддржан од канцеларијата на Високиот комесаријат за бегалци на Обединетите ...

Read More »

Министерот за внатрешни работи на Република Македонија Оливер Спасовски учествува на Министерски форум за правда и внатрешни работи ЕУ – Западен Балкан во Тирана

  Министерот за внатрешни работи на Република Македонија Оливер Спасовски, денска  учествува на Министерски форум за правда и внатрешни работи ЕУ – Западен Балкан што се одржува во Тирана, Република Албанија. Министерот Спасовски имаше обраќање во првата пленарна сесија ,,Соработката во областа на миграција и управувањето со границите“ и во втората пленарна сесија, на тема поврзана со предизвиците кои што произлегуваат ...

Read More »

Министерката за правда на Македонија Рената Дескоска на Министерски форум за правда и внатрешни работи ЕУ – Западен Балкан во Тирана 

Mинистерката за правда на Република Македонија Рената Дескоска од 04-05.10.2018 година учествува на Министерскиот форум за правда и внатрешни работи ЕУ – Западен Балкан, кој се одржува во Тирана, Република Албанија, под покровителство на Австриското претседателство со Европската Унија. Првата сесија учествуваше министерката  Дескоска “Јакнење на владеењето на правото – унапредување на стандардите во судството”. Во фокусот на оваа сесија беа ...

Read More »

ВМРО-ДПМНЕ ги повикува сите граѓани на Македонија да се обединат кон праведноста и заштита на државните и националните интереси

Би сакал да ве известам за заклучоците на Централниот комитет  на ВМРО-ДПМНЕ кој што вечерва одржа редовна седница. Централниот комитет вечерва ги разгледа и ги потврди заклучоците донесени на вчерашната седница на Извршниот комитет за кои што информирав вчера . Тоа кратко се однесуваа на веќе познатите  3 точки: – разрешување на Јавниот обвинител и избор на Јавен обвинител на ...

Read More »

Началникот на ГШ на АРМ, генерал мајор Васко Ѓурчиновски учестуваше на дваесет и втората Конференција на началниците на ГШ на армиите на Јадранската повелба

  „Армијата на Република Македонија во досегашниот период со целосна посветеност придонесува во регионалната и меѓународна безбедност како да е полноправен член на НАТО Алијансата, што во целост ја отсликува стратегиската определба на Република Македонија за  целосно интегрирање во евроатланските структури“, истакна началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Васко Ѓурчиновски во своето излагање на дваесет и втора конференција  на началниците ...

Read More »

Средба на балканските министри за одбрана во Австрија

Министрите за одбрана на балканските земји утре ќе учествуваат на самит во Грац, каде домаќин ќе биде австрискиот министер Марио Кунасек. На средбата, според најавите, ќе учествуваат министрите за одбрана на Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Србија и Црна Гора. Целта на средбата е Кунасек да ги информира балканските колеги за заклучоците од неодамнешниот состанок на министрите за одбрана на ...

Read More »

Состанок на Главната мешовита македонско – албанска комисија за одржување, обновување и одбележување на граничната линија

На 12 јули 2018 година во Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа состанок на Главната мешовита македонско – албанска комисија за обновување и одбележување на граничната линија. Со состанокот претседаваше претседателот на Делегацијата на Република Македонија во оваа Комисија, Виктор Димовски, државен секретар во Министерството за надворешни работи на Република Комисија. За време на состанокот кој се ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден”-Тирана учестуваше на работен состанок на групата на словенските малциства од Eвропа

  Македонско друштво “Илинден”-Тирана како рамноправна членка на Унијата на европските националности (ФУЕН) и како дел на групата на словенските малцинствата од Европа учестуваше на работен состанок на групата на словенските малциства. Покрај другите, во работа на групата учестуваше и Никола Ѓурѓај претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана, претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана Никола Ѓурѓај информира за состојбата на Македонците во Република ...

Read More »

Состанок на Мешовитата комисија за демаркација и одбележување на државната граница меѓу Република Македонија и Република Србија во Белград

  На 14 и 15 јуни 2018 година во Белград, Република Србија се оддржа состанок на Мешовитата комисија за демаркација и обележување на државната граница меѓу Република Македонија и Република Србија. За време на состанокот делегациите на двете држави предводени од Виктор Димовски, државен секретар во Министерството за надворешни работи на Република Македонија и Горан Продановиќ од Министерството за надворешни ...

Read More »

Состанок на директорите на царинските управи од Западен Балкан во Тирана

Состанок на директорите на Царинските управи од Западен Балкан, денска се одржа во Тирана. Состанокот е продолжение на првиот неформален регионален состанок, што се одржа во Република Македонија во период од 30 ноември до 1 декември 2017 година. На состанокот се дискутираше за подготовка на заеднички пристап на Царинските служби од регионот со цел унапредување на царинските постапки и економската соработка ...

Read More »