Култура

„Бајки од Македонија“ и „Басни од Македонија“ ја шират македонската култура – достапни и на јапонски јазик

„Бајки од Македонија“ и „Басни од Македонија“ продолжуваат да ја докажуваат својата универзална вредност. Осум бајки и басни што се дел од овие изданија отсега ќе бидат достапни и на јапонски јазик и во нив ќе можат да уживаат и децата од Јапонија. Бајките „Момчето што се скри во златното јаболко“, „Вејко Северко“, „Двата цара“, „Девојчето и дванаесет месеци“ и ...

Read More »

Промовирана книгата „Ранохристијански лексикон“ од Трајче Нацев

Универзитетскиот професор и археолог, Трајче Нацев, денеска ја промовираше книгата „Ранохристијански лексикон“. Нацев, кој предава на катедрата за археологија при Факултетот за образовни науки вели дека овој лексикон го опфаќа периодот од I do VI век. За да се напише еден лексикон, како што вели, потребен е долг временски период, но и активна работа на терен. Во лексиконот освен архитектурата ги внесов и ...

Read More »

Излезе од печат книга “Јазикот и јазичните форми како идентитетска основа кај Македонците со исламска вероисповед”

Книгата е резултат на истражувањето подржано од Комисијата за наука, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и како носител на проектот е Факултет за драмски уметности под раководство на професорите Валентина Божиновска и Тихомир Стојановски. Беше обработен поширок регионот на каде живеат Македонците муслимани областа Голо Брдо и облста Гора, во Албанија, Родопите во Бугарија, облста Гора во Косово. Беа истражувани ...

Read More »

Промовирана книгата „За македонските работи“ на академикот Љупчо Коцарев

„За македонските работи“ е најновата книга на академикот и претседател на Македонската академија на науките и уметностите Љупчо Коцарев која денеска беше промовирана во Скопје. Книгата е збирка од неговите колумни напишани последниве две години, и претставува критичка опсервација и анализа на македонските случувања. Според академикот Витомир Митевски, еден добар дел од колумните на Љупчо Коцарев имаат намера да го ...

Read More »

Куршумли ан прогласен за културно наследство од особено значење

Владата денеска го прогласи Куршумли ан во Скопје за културно наследство од особено значење. „На предлог на Управата за заштита на културното наследство, за Куршумли ан кој е изграден во средината на ХVI век и кој претставува споменик на културата, се овозможува трајно зачувување во изворна состојба“, се наведува во владиното соопштение. Исто така од Владата додаваат дека со одлуката ...

Read More »

Агенција за книга за претставување и афирмација на македонската литература во светот

Темата за формирање т.н. Агенција или Биро за книга, институции какви што постојат во државите од соседството, веќе подолго време беше предмет на интереси и коментари во јавноста, но и покрај некои најави во минатото, досега ништо конкретно не е преземено во оваа насока. Во ова тематско истражување се обидовме да подискутираме со некои од македонските современи писатели и издавачи ...

Read More »

Дела на Прокопиев, Лафазановски и Трајкоски објавени во Албанија

Во издание на реномираната албанска издавачка куќа „Фан Ноли” од Тирана, деновиве излегоа од печат преводите на книгите „Човечулец” на Александар Прокопиев и „Храпешко” на Ермис Лафазановски. Минатата година во издание на „Фан Ноли” излезе и романот „Неверство” на Дејан Трајкоски. Овие дела досега имаат десетина преводи на балкански и светски јазици. Книгата „Човечулец: Бајки од левиот џеб” оригинално е издадена ...

Read More »

Излезе од печат монографијата „Возобновителот“ – посветена на Архиепископот охридски и македонски Доситеј (1906-1981)

Во издание на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи (КОВЗРГ) излезе од печат монографијата „Возобновителот“ – посветена на Архиепископот охридски и македонски Доситеј (1906-1981). Во знак на благодарност и сеќањање на ликот и делото на првиот Архиепископ охридски и македонски Доситеј (1906-1981) на возобновената Охридска архиепископија во лицето на Македонската православна црква, а по повод големите јубилеи ...

Read More »

Изезе од печат книгата „За македонските работи“ од академикот Љупчо Коцарев

Во издание на „Матица македонска“ изезе од печат книгата „За македонските работи“ од академикот Љупчо Коцарев. На страници од ова тестаментално дело, авторот застапува есеи, обраќања, беседи и слова, во кои со критичка опсервација ги анализира македонските состојби. Книгата е составена од четири дела – „Македонскиот дел од пеколот и од рајот: како понатаму?“, „Предизвици во науката“ ,„Интервјуа“ и „Македонскиот ...

Read More »

Учество на Државниот архив на Македонија на НАТО Архивскиот комитет

За кратко време, откако на 27 март 2020 година нашата држава стана полноправна членка на НАТО алијансата, Државниот архив стана член на Архивскиот комитет на НАТО, во чија работа учествуваат претставници на националните архиви од сите држави-членки. Успешната комуникација и соработката со НАТО Архивскиот комитет и на нивна покана веќе вторпат учествува на Работилница и Годишен состанок на Архивскиот комитет ...

Read More »