Македонци – Албанија

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски оствари средба со генералниот директор на пристаништето Пиро Венгу

Македонскиот амбасадор г-дин Данчо Марковски на 19. 11. 2021 година, беше во посета на Драч. Покрај другите активности, тој оствари средба со генералниот директор на пристаништето г-дин Пиро Венгу, кој го информирал за начинот на функционирање на пристаништето, потоа за големата инвестиција од ЕМАР за изградба на новото пристаништво на Драч. Фокусот на состанокот беше да се зголеми обемот на ...

Read More »

Македонците во Мала Преспа го одбележаа патронот на црквата „Свети Архангел Михаил“ нивен заштитник 

Македонците во Пустец, Мала Преспа, Албанија го одблежаа патронот на црквата „Свети Архангел  Михаил“, нивен заштитник. Свечена литургија одржа свештеникот Алексо Темелко, а со Македонците, по традиција беше и Васил Стерјовски, претседател на единствената македонска партија, Македонска алијанса за европска интеграцја, МАЕИ. Како  секогаш и овој пат бев со моите Македонци во одблежувањето на овој голем празник. Запалив свеќа и се помолив за здравје ...

Read More »

Ненадејно почина Антонио Самартино, преседател на фондацијата “Агостина Пиколи“ друштво на Молизе – Хрватско малцинството во Италија

Преседател на фондацијата “Агостина Пиколи“, друштво на малцинството Молизе – Хрватско во Италија, е дел на Федералната унија на европските националности (ФУЕН) и Работната група на словенските малцинства (РГСМ) и поранешен почесен конзул на Република Хрватска во Молизе. Истакнатиот хрватски културен работник и публицист и поранешен почесен конзул на Република Хрватска во италијанската покраина Молизе, Антонио Самартино, ненадејно почина во неделата ...

Read More »

Македонскиот амбасадор Данчо Марковски во работна посета на Драч 

Поттикнувањето на економско-трговската соработка помеѓу Република Албанија и Република Македонија, разгледување на можностите и потенцијалот за подигање на нивото на туристичката соработка, како и сообраќајното поврзување на двете земји, беа главните акценти од денешната посета на Драч на амбасадорот Данчо Марковски, информираа од македонската амбасада во Тирана. Марковски во Драч бил придружуван од министерот- советник Сашко Ташулов и вториот секретар ...

Read More »

Mакедонскиот aмбасадор во Тирана, Данчо Марковски се сретна со претседателот на Советот на албански амбасадори 

Во рамки на активностите од сферата на јавната дипломатија, македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, оствари средба со поранешниот амбасадор Бесник Мустафај, претседател на граѓанското здружение Совет на албански амбасадори во Тирана, информираа од амбасадата. Разговорот беше искористен за размена на информации околу статусот на здружението, неговите активности, можностите за соработка, но и компаративно согледување со нашите две здруженија, дипломатскиот ...

Read More »

Македонскиот амбасадор во Тирана Марковски се сретна со швајцарскиот амбасадор Маитре 

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, денеска оствари средба со амбасадорот на Швајцарската конфедерација Адриан Маитре (Adrian Maître), информираа од амбасадата. Корисен разговор со амбасадорот на Швајцарската конфедерација Adrian Maître на кој беа разменети мислења и искуства применливи во секојдневната билатерална соработка на државно и локално ниво. Практикувањето на современите дипломатски методи на швајцарската дипломатија во Албанија корисни и применливи ...

Read More »

Македонците во Пустец ги добија првите решенија за легализација на нивните домови

Во Пустец, Мала Преспа, на скромна свеченост беа доделени првите 50-тина решенија за легализација на објекти изградени по 1991 година. Конечно се оствари долгоочекуваниот сон на Македонците во општина Пустец за легализација на објектите изградени после 1991 година. Благодарение на соработката на општина Пустец со Регионалната дирекција на Државната агенција за катастар во Корча, како и на упорноста на генералниот ...

Read More »