Македонци – Албанија

Македонскиот весникот „Илинден“ доби ISSN броеви

Единстениот печатен медиум на македонски јазик во Албанија, весникот „Илинден“, кој од средината на месец март годинава е и со електронско издание, и за двете верзии доби ISSN бореви. Ова за нас е многу значјано. ISSN е меѓународен идентификатор за сериски и други континуирани ресурси, во електронскиот и печатен свет. Мрежата ISSN е составена од 89 ISSN национални центри чија ...

Read More »

Петар Богдан, Македонец основоположник на Албанската книжевност  строго чувана тајна

За времето во кое овој филозоф и историчар творел и пишувал на италијански јазик, во Албанската книжевност не постојат други имиња. Дека Петар Богдани е Македонец е строго чувана тајна, а неговите дела се преведувани на албански и други јазици со одбегнување или искривување на висинското потекло на овој голем филозоф. Пјетер Богдани е единствен писател и филозоф во тоа ...

Read More »

Излезе книга “По потрагата за центар и периферија: Лингвистички односи, малцинства и landscapes во Централниот Балкан”

  Под редакција на Максим Макарцев, и Макс Валстрјом излезе книга “По потрагата за центар и периферија: Лингвистички односи, малциства и landscapes во Централниот Балкан”. Книгата ги опишува малцинствата во областа околу Охритското езеро и Преспанското езеро, давајќи исто много теренни податоци за Македонците во Албанија. Ова заедничко истражување дава значаен придонес за идентификување на јазичните и социјалните проблеми на малцинствата ...

Read More »

Амбасадата на Република Македонија во Тирана организира прием за 8-ми септември денот на независноста на Република Македонија

Во Хотел Тирана Интернационал Амбасадата на Република Македонија во Тирана денска организира прием за 8-ми септември денот на независноста на Република Македонија. На дипломатскиот прием, присуствуваа повеќе Амбасадори и членови на дипломатскиот кор. Присутни беа и претставници на македонското национално малцинство во Република Албанија.  

Read More »

Честитка од Македонско друштво „Илинден“-Tирана за 8-ми септември денот на независноста на Република Македонија

Македонско друштво “Илинден“-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо ви го честитаме 8-ми септември денот на независноста на Република Македонија. Да е вечен да го почитуваме и славиме овој голем ден – стои во честитката потпишана од претседателот на друштвото Никола Ѓурѓај и претседателот на разгранокот за Голо Брдо Или Халилај.

Read More »

Стипендисти на Владата на Република Македонија запишани во академската 2017/2018 година студенти со македонско потекло кои живеат во државите на Балканскиот Полуостров

Список на избрани кандидати студенти со македонско потекло кои живеат во државите на Балканскиот Полуостров, стипендисти на Владата на Република Македонија запишани во академската 2017/2018 година. Ред. број Име и презиме Држава Факултет Студентски дом 1 Анастасиос Иоанну Р.Грција Универзитет ,,Гоце Делчев”, Штип – Музичка академија – чалгиска музика – кларинет ДСД „Браќа Миладиновци“ – Штип 2 Зоја Сергеева Џилџова ...

Read More »

Македонците во областа Гора со нов пат Kукс – Шиштеец

  Заврши асфалтирањето на патот Kукс – Шиштеец, овој проект е финансиран од Албанската владата. Утрово премиерот Еди Рама објави видео од изградбата на патот што ќе го олесни животот на жителите на областа Гора. Според Рама овј пат ке го зголеми развојот на областа Гора и ке го зголеми бројот на туристите за да видат природните убавини во областа Гора.

Read More »

Македонско друштво “Илинден”-Тирана изразува загриженост за лошата состојбата во селата Ербле, Долно Крчиште и Горно Крчиште областа Полени, Маќелара

  Македонско друштво “Илинден”-Тирана ја изразува својата загриженост за положбата на Македонците во Ербле, Долно Крчиште и Горно Крчиште областа Полени, Маќелара отворено ја повикуваме Владата и општина Маќелара и округот Дебар  итно да преземи соодветни мерки за подобрувањо на состојбата. Исто така, сметаме дека досегашното однесување кон овје села и тамошното население значи кршење на основните човекови права според ...

Read More »

Десетгодишно дете од Мало Острени (Малестрени) областа Голо Брдо се удави

Во Општата болница во Дебар, вчера попладне донесено е десетгодишно дете од село Мало Острени (Малестрени) областа Голо Брдо, не даваше знаци на живот. Попусти беа обидите да го реанимираме, па за жал моравме да констатираме смрт, која настапила како последица на давење во вода. На телото на детенцето немаше траги на насилство,-изјави директор на дебарската општа болница. Немилиот настан ...

Read More »

Уметникот Рамазан Мемиши од село Орешек областа Гора отвори изложба на слики (ФОТО)

На 01 септември 2017 во галериата “Кало” во Тирана се отвори изложба на слики од уметникот Рамазан Мемиши од село Орешек областа Гора.  Сите обожаватели на сликарството се добредојдени да присуствуват додека трае прекрасната изложба на уметникот Рамзан Мемиши. Како што музиката се слуша, така и сликата не може да се раскаже, треба да се погледне. Изложбата ќе биде поставена до ...

Read More »