Македонци – Албанија

Проф. д-р Катерина Тодороска: Спасе и Спасе! Зошто?

Во македонската историја има личности кои по своето потекло како Македонци, независно дали живееле и работеле во македонската држава оставаат значајни дела за матичната земја. Од плеадата такви дејци голема оставнина за македонската историјата нѝ оставиле и двајцата Македонци од Преспа во Република Албанија, Стерјо Спасе и Спасе Мазенковски. ЗОШТО сакам да пишувам за Стерјо Спасе? Стерјо Спасе е роден ...

Read More »

Промоција на првиот том “Собрани дела“ на Спасе Мазенковски

Македонска алијанса за европска интеграција, по повод 70 години од раѓањето на Спасе Мазенковски и 11 Октомври – Денот на востанието на Македонскиот народ, во своите простории во Пустец организира промоција на првиот том “Собрани дела“ на Спасе Мазенковски кои за првпат се објавуваат на македонски јазик. Издавач на книгата е печатницата “Менора”, а промотор на книгата беше проф.д-р Катерина ...

Read More »

Честитка од Македонското друштво “Илинден“-Тирана по повод 11 Октомври – Денот на Востанието на македонскот народ против фашистичкиот окупатор

Со голема почит кон загинатите борци, народни херои и дејци и на сите што ги дале своите животи во НОБ и Револуцијата, сите кои се втемелија во државноста и она што се нарекува независна и суверена Македонија, давајќи го најдрагото, својот живот, во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана Ви го честитаме 11 Октомври – Денот на Востанието на македонскот народ ...

Read More »

Амбасадорот Марковски го информирал албанскиот министер Хасани, за одредени злоупотреби и кршење на законот за попис

Македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски оствари средба со албанскиот министер за Европа и надворешни работи, Игли Хасани, на која покрај другото,  фокусот е ставен и на пописот на населението, кој е во тек во оваа земја, информираа од амбасадата. Амбасадорот Марковски на средбата го информираше министерот Хасани за одредени злоупотреби и кршење на Законот за попис на населението од ...

Read More »

Романот „Зошто“ од писателот со македонско потекло Стерјо Спасе преведен на англиски јазик

Романот „Зошто“ од писателот со македонско потекло Стерјо Спасе е преведен на англиски јазик. Спасе останува еден од најпознатите прозаисти во албанската литература од почетокот и средината на векот. XX-ти. Неговиот роман „Зошто“ остави белег на темелите на современата албанска проза. Излогот на книги, еден од најуметничките на албанските екрани, има за цел секоја недела да ги презентира некои од ...

Read More »

Кристо Пинко од село Врбник се декларирал Македонец во Австралија во 1928 година 

Мигрантот Кристо Пинко, роден 1904 година во село Врбник, Општина Девол, Албанија е регистриран како македонeц пo националност. Австралиските власти на неговиот формулар додаваат „албански“. Тој вели дека неговите родители, родени некаде во 19 век, биле Македонци. Пинко пристигнал во Австралија во 1928 година. Овие документи од Национални архиви на Австралија ги откри новинарот Саша Узунов, Македонец од Австралија

Read More »

Нестор Коле од Мала Преспа се декларирал Македонец во Австралија во 1937 година 

Мигрантот Нестор Коле бил етнички Македонец од Албанија, кој пристигнал во Австралија во 1928 година со албански пасош. Во 1937 година, Нестор Коле, роден во 1888 година, етнички Македонец од село Глобочени, областа на Мала Преспа, Албанија ја регистрира својата националност како Македонец кога поднесува барање за австралиско државјанство. Тој исто така пред австралиските власти изјави дека и неговата мајка ...

Read More »

Започна реконструкцијата на патот до музејот на “Стерјо Спасе” во Глобочени, Мала Преспа

Општина Пустец започна со реализација на проектот „SMART4YOU2“ со финансиска подршка на Европската унија и во соработка со Општина Битола. Во рамките на овој проект започна реконструкцијата на пристапниот пат до куќа-музеј на “Стерјо Спасе” со што ќе го олесни пристапот на туристите до овој музеј и значително ќе ја подобри патната инфраструктура за Македонците во селото Глобочени.

Read More »

Борбата за образование на мајчин јазик македонски јазик во областа Голо Брдо (ВИЕДО)

Живописниот регион Голо Брдо во Албанија има богата историја, обележана со борбите и аспирациите на македонската заедница да го зачува својот културен и јазичен идентитет. Во годините по Втората светска војна, од 1945 до 1948 година, македонското население во Голо Брдо го ужива правото да се школува на својот мајчин македонски јазик. После 1948 година на Македонците во областа на ...

Read More »