Македонци – Албанија

Силвана Сотир претседател на новиот советот на општина Пустец

Денеска конституран е новиот Совет на општина Пустец, кој произлезе од изборите спроведени на 30 јуни. За претседател на советот беше избрана Силвана Сотир, дипломиран социолог, од редовите на Социјал демократската партија, која беше дел од изборната коалиција „Алијанса за европска Албанија“ предводена од Социјалистичката партија. Во општнскиот совет, кој брои 15 членови, 11 советници се од споменатата изборна коалиција, ...

Read More »

Пали Колефски и официјално ја презеде функцијата градоначалник на Општина Пустец (ФОТО)

Новоизбраниот градоначалник на општина Пустец, Мала Преспа, Пали Колефски, денеска и официјално го започна четиригодишниот мандат. Уверението за неговиот избор му го предаде Дори Спиролари, префект на околијата Корча. Најпрво сакам да упатам благодарност до жителите на општина Пустец кои ми ја дадоа довербата,но сакам да нагласам дека новата функција за мене значи обврска кон сите жители, независно дали го ...

Read More »

Македонците од Албанија денеска традиционално ја слават Света Огнена Марина во Мала Преспа (ВИДЕО)

Македонците од областа Мала Преспа го одбележаа патронот на манастриот „Света Марина“ во селото Туминец. По повод денешниот празник посветен на Света великомаченица Марина – Марена- Огнена Марија, по традиција во Туминец беа не не само жители од селата на Мала Преспа, туку и од подрачјето на Корча. За овој празник тука секогаш се и поголемот број од поранешните жители ...

Read More »

Македонска алијанса за европска интеграција со четири советници во новиот Совет на општина Пустец 

Во новиот состав на Советот на општина Пустец, партијата на Македонците, Македонска алијанса за европска интеграција има четворица советници. Споредено со претходниот состав партијата сега има три советнички места помалку. Во општнскиот совет,кој брои 15 членови, останатите 11 советници се од изборната коалиција „Алијанса за европска Албанија“ предводена од владејачката Социјалистичка партија, од чии редови се шесттмина советници додека останатите ...

Read More »

Милош Ѓерѓ Никола (Миѓени) македонски писател од Албанија зачувена тајна

Милош Ѓерѓ Никола (Миѓени ) е роден на 13 октомври 1911 во Скадар, Албанија во православно семејство од таткото Ѓерѓ Никола и мајка Софиа Никола, почина на 26 август 1938 година во Италија. Никола Дибрани дедому од Милош Ѓерѓ Никола ( Миѓени ) беше раселеен од Горна Река, Македонија во втората половина на  XIX  век и се пресели во Скадар, ...

Read More »

Кимет Фетаху, Македонец од Голо Брдо поборец за правата на Македонците во Албанија

  Кимет Фетаху роден на 1955 година во село Требиште, областа Голо Брдо е доктор на науки, универзитетски професор и македонски општественик од Албанија. Своето образование го стекнува во Албанија, но поради својата стручност е испратен на специјализирање во Кина, од областа на геологијата и металургијата. Денес работи како професор и шеф на катедрата на Рударско-геолошкиот факултет во Тирана, a се занимава и со широка општествена дејност. ...

Read More »

Mакедонски деца од Голо Брдо на летен камп “Ја сакам Македонија 2019 година” во Охрид (ФОТО)

Во организација на Министерството за надворешни работи на Република Македонија од 15 до 22 јули 2019 година во Охрид се одржува  Летен камп “Ја сакам Македонија 2019 година” припадници на Mакедонското национално малцинство од Србија, Албанија, Грција, Косово, Бугарија.  Целта на оваа манифестација е одржување на врските со децата кои имаат македонско потекло, а кои живеат надвор од Република Македонија, ...

Read More »

Васил Јанкула “Преспанскиот херој“ лета со параглајдер, вози мотор на 4 тркала секој ден докажува дека „Сите сме исти“(ВИДЕО)

Васил Јанкула, Македонец од Мала Преспа, лице со церебрална парализа, кој го доби името „Преспанскиот херој“, откако со својот трицикл за 7 дена ја обиколи цела Западна Македонија продолжува да го остварува својот сон и да докажува дека „Сите сме исти“. За само кратко време после својот голем подвиг, тој ја отвори велосипедската манифестација „Алшар“ во Кавадарци, леташе до параглајдер ...

Read More »

Стерјовски осври средба со министерот за внатрешни работи, Сандар Лешај

На средбата со министерот за внатрешни работи, Сандар Лешај разговаравме за повеќе теми кој ги засегаат Македонците во Албанија. На средбата со министерот Лешaј ја истакнав потребата да Македонците се застапени во поголем број во албанската полиција, да бидат вклучени во раководни позиции и во областите населени со Македонци раководители на полицијата да бидат Македонци. Министерот Лешај се изјасни дека ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден”-Тирана ги повикува Македонците во Албанија да помогнат за лекување на малиот Алекс со потекло од Мала Преспа

  Македонското друштво „Илинден“со седиште во Тирана упати апел до сите хумани луѓе да го помогнат лекувањето на петгодишниот Алекс Мазенкофски,по потекло од Мала Преспа. Сите хумани луѓе уште еднаш имаат можност да ја покажат својата хуманост на дело. Кој колку што може да донирa, да помогниме за лекување на малиот Алекс со потекло од Мала Преспа, Албанија,кому преку ноќ ...

Read More »