Македонци – Балкан

Mакедонска изворна музика од Егејска Македонија на Грчката државна телевизија ЕРТ2 (ВИДЕО)

Во евровизиската ноќ кога сите зборуваат за настапот на Јана Бурчевска, а грчката државна телевизија дури и го покри со реклами нејзиното видео со кое се претставува и со преносот директно влезе во настапот на Јана, на вториот канал на јавниот сервис се случуваше нешто што ретко се гледа во грчката јавност. Во серијалот ,,Тајните на музиката’’, вчера беше прикажана ...

Read More »

Денови на македонската култура во Војводина

Во организација на Македонското здружение “Свети Кирил и Методиј“ од Нови Сад, од 11 до 24 мај 2017 година во Нови Сад се одржува традиционалната македонска културна манифестација “Единаесетти денови на македонската култура во Војводина“. Вчера се одржа традиционалната Македонска вечер со богата културно-уметничка програма, македонски ора и песни и македонско мени. На 18 мај во 18 часот ќе се ...

Read More »

Концертот на ансамблот Македонија во Осиек

  Вчера во организација на Македонското културно друштво “Браќа Миладиновци“ од Осиек, а во рамките на културната манифестација “Дваесетти денови на македонската култура во Осиек“, во Домот на Хрватската Војска во Осиек се одржа концерт на ансамблот Македонија од Скопје, Република Македонија. Пред бројната публика Ансамблот Македонија се претстави со изворни македонски народни носии, ора и песни што предизвика посебно ...

Read More »

Годишно собрание на Македонското здружение “Вардар” од Ниш

Во големата сала на месната заедница “Чаир” во Ниш, се одржа редовното годишно собрание на Македонското здружение “ВАРДАР” од НИШ. Членовите на Македонското здружение “ВАРДАР” усвоија извештај за работа и завршна сметка на здружението за 2016 година и донесоа програма за работа во 2017 година. Измина плодна година со активности на здружението и се надеваме на уште повеќе активности годинава. ...

Read More »

Спектакуларен концерт на Ансамблот „Македонија“ во Белград

Ансамблот Македонија продолжувајќи ја Балканската концертна турнеја, вчеравечер одржа концерт со најдобрите ансамбли од Србија и регионот. Публиката имаше можност да ужива во перофмансот на Ансамбал „Македонија“, АКУД „Бранко Крсманович“-Белград, АКУД „Шпанац“-Белград, КУД „Башчаршија“- Сараево и Ансамбл „Вила“-Нови Сад. Голема благодарност до Алимо традитионал гроуп за беспрекорната организација и заложбата, овие ансамбли да настапат заедно на една сцена. Меѓу публиката имаше и преставници на Националниот ...

Read More »

Светскиот Македонски Конгрес упати поздравна честитка по повод 6 мај денот на Македонско-Горанската заедница на Косово

  Светскиот Македонски Конгрес (СМК) Сојузот на Македонците со исламска религија (СМИР) и Горанското друштво (ГД) упатија поздравна честитка по повод 6. Мај – Денот на Македонско-Горанската заедница на Косово. СМК, СМИР и ГД посакуваат унапредување на положбата и правата на Македонско-Горанската заедница на Косово, како етнички Македонци. СМК, СМИР и ГД очекуваат Владата на Косово да ја поддржи Македонско-Горанската ...

Read More »

Македонците во Јабука организират панахида за Гоце Делчев

Во организација на ЗГМНЗ „Илинден Јабука“ а под покровителство на Националниот совет на македонската национална заедница во Србија, на 04-ти мај 2017 година ќе се одржи Панахида за Гоце Делчев и во таа прилика ќе се положи цвеќе и ќе се одаде почит на нашиот револуционер и учител. Ги покануваме сите заинтересирани организации и поединци да земат учество во оваа Панахида. ...

Read More »

Тешко да се бидеш припадник на малцинствата во Грција

Грција, структурата на популацијата успеа да ја хомогенизира благодарение на размената на населението со Турција и Бугарија согласно Договорот од Лозана и Нејскиот мировен договор како и некои миграции. Грчките власти продолжуваат да го негираат постоењето на помалите етнички групи кои и натаму егзистираат на овие територии. Затоа во различни извештаи во врска со Грција се критикува оваа земја поради ...

Read More »

Заедницата на Македонците во Хрватска изразува загриженост за политичката криза во Македонија

  Заедницата на Македонците во Хрватска изразува загриженост за политичката криза во Македонија. Иако Заедницата на Македонците во Хрватска ги обединува сите Македонци по потекло од Македонија кои живеат во Хрватска, независно од нивната политичка припадност, верско уверување и социјална положба, со цел афирмација на македонскиот етнички, јазичен, културен, верски, историски и државен идентитет, континуитет, наследство и простор, нема никогаш ...

Read More »

Македонците во Србија подржуват унитарна Македонија

Националниот совет на Македонската заедница во Република Србија со голема загриженост ги следи актуелните случувања во нашата матична држава Република Македонија. Од осамостојувањето на Република Македонија 1991 година па до денес нашата матица ја гледаме како современа, плуралистичка и демократска држава на сите граѓани кои живеат во неа и на сите државјани кои живеат вон неа. Согласно со придобивките на ...

Read More »